Annons
X
Annons
X
Börsplus
Krönika

Peter Benson: Tillväxtpaketet SCA rimmar falskt

Det går för sig att betala 27 miljarder kronor för en bandagetillverkare till p/e 20. Men SCA klarar inte att sälja blöjor i världens mest barnrika land. Rätt pinsamt för ett bolag som bygger sin tillväxtvärdering på att inom konsumentvaror ha toppexpertis inom just dessa områden: blöjor och tillväxtmarknader. Nu önskar Börsplus God Jul och tar ledigt i en vecka.

Foto: SvD Börsplus
Foto: SvD Börsplus Bild 1 av 1

Del 1 av 5

Veckans plus: Tomtehausse

Veckans plus: Börsåret går mot att komma in riktigt bra. Inklusive utdelningar blir nog avkastningen de stereotypiska 8–10 procent som alla proffs alltid brukar förutspå men som sällan brukar inträffa. (Snittet över decennier är ofta 8–10 procent men enskilda år är sällan där.) Börsplus portfölj är uppe och snuddar vid 25 procent.

Veckans minus: Tillväxtbolaget SCA

I går stod det klart att SCA är helt odugliga på att sälja blöjor i Indien. I pressreleasen från SCA framgår att den indiska hygienverksamheten, som kämpat i fyra år och bara kommit upp i 110 Mkr i omsättning kostar ofattbara 350 Mkr att lägga ner. Det verkar helt galet att det ska kosta 350 Mkr att avveckla en misslyckad säljorganisation och en liten konverteringsanläggning. Ett fiasko kort och gott.

Det är talande att Indienfadäsen smygs ut två dagar före julafton och efter nyheten SCA bränner av nästan allt torrt krut på bamseförvärvet av bandagetejpjätten BSN Medical.

Börsplus har analyserat SCA vid två tillfällen och båda gångerna rest frågetecken för hur SCA:s tillväxtmöjligheter värderas av börsen. Senast i samband med förvärvet av BSN Medical som i våra ögon var ett tydligt kvitto på att SCA lider brist på tillväxtidéer som kostar mindre än cirka 20 gånger vinsten.

Annons
X
Annons
X

Del 2 av 5

ÄNDRADE RÅD

Transcom

Börsplus har lyft fram Transcom som en köpvärd aktie flera gånger i år (se här och här och här). I veckan kom huvudägaren Altor med ett bud på 87,50 kronor. Styrelsen och de stora ägarna säger ja.

Börsplus tycker att premien på drygt 35 procent är okej men noterar att prislappen är relativt låga p/e 12 på nästa års vinst, givet att Transcom då når sitt 5 procentsmål för rörelsemarginalen. Så ser det ut, om man går efter utvecklingen i Q3-Q4.

Det är dock inte så troligt att det blir budstrid om det här turn-around-objektet som troligen kräver mycket aktiva ägare för att nå sin fulla potential. Vårt köpråd slopas.

Annons
X
Annons
X

Del 3 av 5

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Addnode

IT-koncernen Addnode är värt att hålla koll på i framöver. Potentialen ligger i att bolaget trappar upp sin förvärvsaktivitet och att multiplarna kan stiga ett snäpp. Däremot ser vi en svag organisk tillväxt. Kurspotentialen blir 25 procent inklusive utdelningar. Det är inte alls dåligt men inte heller bra nog för ett köpråd.

SCA

I veckan fick vi veta att hygien- och skogskoncernen SCA köper tyska plåsterproducenten BSN för cirka p/e 20. Den industriella logiken bakom affären kan beskrivas som visionär eller långsökt. Vi lutar åt långsökt. Börsplus får det till att SCA handlas runt p/e 20 på nästa års vinst och det känns inte lockande.

Menucard

Danska Menucard erbjuder en app-baserad tjänst för företag och deras medarbetare som ska ge bekvämlighet och besparingar vid danska krogbesök. Börsplus träffade noteringsaktuella Menucard och fick lyssna till deras strategi som vi uppfattade som komplex och riskabel. Men om de lyckas blir Menucard en intressant aktie att följa.

RLS Global

Efter en rejäl kassapåfyllning och miljardärsklanen Lundin som ny storägare ser utvecklingsbolaget RLS Global intressantare ut. Aktien har fallit som en sten från de nivåer där Börsplus gav ett säljråd i somras. På dessa lägre nivåer är aktien inte uppenbart felvärderad på samma sätt och vi slopar säljrådet tills vidare.

Alfa Laval

Verkstadspärlan Alfa Laval har haft ett svagt år med kraftigt fallande intäkter och krympande marginaler. Den är främst den marina sektorn som tagit rejält med stryk till följd av ett kraftigt överutbud av större fraktfartyg på marknaden medan oljeindustrin lidit sviterna av ett kollapsande oljepris. Vi landar i för höga vinstmultiplar och en fortsatt tydlig nedsida i aktien.

Gränges

Det flesta cykliska bolag har gått bra på börsen efter USA-valet men Gränges har inte hängt med. Aktien har envist pendlat kring 85–86 kr. Men aktien är lågt värderad och Gränges har en fin marknadsposition i en attraktiv nisch. Inte att förglömma intressanta tillväxtmöjligheter efter förvärvet i USA.

Tobin Properties

I veckan tog vi in bostadsutvecklaren Tobin i Börsplus modellportfölj. De har en stor projektportfölj av finare bostadsrätter i Stockholmsområdet. Det färdigutvecklade värdet bedöms till 11 miljarder kronor och nästa år färdigställs projekt för 1,8 miljarder kronor. Bostäderna är redan sålda och vinsten bör bli hög. Vi ser en aktie runt p/e 5. Om inte bostadspriserna kollapsar, men vår tolkning är att börsen tar bostadsraset i förskott.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Del 4 av 5

  Förra veckan publicerade vi Börsplus utdelningsportfölj för 2017. Vi har fått en del frågor om denna och publicerar därför i tabellen nedan lite kompletterande info samt förtydligar att direktavkastningen avser utdelningen för 2017. Alltså inte den som betalas ut 2017, som avser 2016. Metodiken för den utdelningsportfölj som Börsplus redaktion (på tidigare arbetsplatser) har kört genom åren har varierat och denna variant, att alltså blicka ett år fram, kan diskuteras. Vi tror dock på portföljen och följer som sagt upp efter ett år.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X