Annons
X
Annons
X

Tilltufsad bransch möts i Barcelona

Det är en lite tilltufsad mobilbransch som visar upp sig i Barcelona de kommande dagarna. Försäljningsökningen har bromsats upp, de dyraste modellerna är inte lika upphetsande som förr och många bolag brottas med dålig ekonomi.

Av TT

Flera tillverkare inom Androidsfären har det senaste året ökat tillverkningen av billigare smarta telefoner, en utveckling som säkert kommer att märkas på mobilmässan i Barcelona. Efterfrågan på riktigt billiga men fortfarande smarta telefoner har ökat kraftigt i många utvecklingsländer och mellanklasstelefonerna lockar allt fler köpare på utvecklade marknader som inte vill lägga 6 000–7 000 kronor på en ny telefon när en lur för halva priset täcker deras behov.

Men som vanligt kommer nästan allt ljus att hamna på "flaggskeppen" som Samsung, LG och kanske någon mer av de större tillverkarna väntas lansera i Barcelona.

Fler dåliga nyheter för branschen är att försäljningen av surfplattor går fortsatt dåligt och få tillverkare vågar på allvar ta upp kampen med Apple och deras Ipad. Apple deltar som vanligt inte på mässan men bolagets problem illustreras kanske bäst av att aktiekursen backat med nästan 30 procent det senaste året.

Annons
X

Men som alltid finns det gungor och karuseller inom branschen. Det som fortsätter att öka kraftigt är "wearables", framför allt klockor, och sådana lär det presenteras flera nya de kommande dagarna.

Det svenska inslaget på mässan är som vanligt inte särskilt stort med ett undantag – Ericsson. Den svenska nätjätten kommer precis som många andra bolag i Barcelona att presentera nya lösningar för alla uppkopplade prylar (Internet of things). Den kommande 5G-tekniken får givetvis också stort utrymme i bolagets showroom. Det som kommer att glädja vanliga konsumenter mest är dock ny teknik för att skrämma upp farten avsevärt i de befintliga 4G-näten som operatörerna kan börja installera redan efter sommaren.

– Vi lanserar nu teknik för 1 gigatbit per sekund i 4G-näten och kommer att visa upp tekniken i två kommersiella smarta telefoner. Det är ett stort steg och en milstolpe i utvecklingen av 4G, säger Sebastian Tolstoy på Ericsson Networks.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X