Annons
X
Annons
X

”Journalisternas oberoende sätts ur spel”

För undersökande journalister är oberoendet från makten avgörande för trovärdigheten. Uppdraget är att utgöra en ventil som bidrar till att avslöja missförhållanden, minska korruption och stärka demokratin. Det skriver Terje Carlsson och Carl Österberg i en slutreplik.

Terje Carlsson och Carl Österberg
Terje Carlsson och Carl Österberg Foto: Privat

SLUTREPLIK | KÄLLSKYDD

I en replik på vår debattartikel ”Journalisternas roll är inte att hjälpa åklagarna” blundar riksåklagaren Anders Perklev för själva kärnan i vår argumentation.

Ansvarig utgivare och medieföretag kan efter noggrant övervägande lämna ut material till åklagare vid synnerligen grov brottslighet. Under årets inledande fyra månader har SVT vid två tillfällen tvingats lämna ut råmaterial efter domstolsbeslut, trots att de aktuella fallen inte handlat om just synnerligen grov brottslighet.

För undersökande journalister är oberoendet från makten avgörande för trovärdigheten. Det är därför viktigt att påtala riskerna med att opublicerat material avtvingas redaktionerna. Editionsförelägganden, som det i SVT-fallen är fråga om, utgör ett hot mot tilltron till den funktion som källskyddet utgör: En ventil som bidrar till att avslöja missförhållanden, minska korruption och stärka demokratin.

Annons
X

Hos oss finns en oro för att uppgiftslämnare börjar tvivla på att tips och material som lämnas till journalister inte lämnas vidare till myndigheter eller makthavare som våra medlemmar är satta att granska.

Vi lever i en tid när grävande journalister får tillgång till en ökande mängd information från anonyma källor, tipsare och visselblåsare. Denna utveckling är av godo, och den som argumenterar för att ett starkt förtroende för källskyddet är underordnat bör noga överväga konsekvenserna. Wikileaks, Edward Snowden och Chelsea Manning är tre välkända exempel på när en västerländsk demokrati mycket lik vår egen överreagerar och misstänkliggör visselblåsare.

Möjligheten att kunna ta emot känsliga uppgifter mot löfte om anonymitet är ett av de främsta arbetsverktygen för våra medlemmar. Det är bara att beklaga att landets högste åklagare, riksåklagare Anders Perklev, inte tar till sig av allvaret i vår oro över riskerna med en urholkad tilltro till källskyddet.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och nej, det är inte journalisternas ansvar att medverka till att brott blir ”upptäckta, utredda och prövade”. Mediernas uppdrag är att granska makten.

  Terje Carlsson

  ordförande Föreningen grävande journalister

  Carl Österberg

  jurist, ledamot av Föreningen grävande journalisters juridiska råd

  Relevanta länkar:

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/svt-valjer-att-lamna-ut-opublicerat-material

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/svt-maste-lamna-ut-ramaterial-om-chileskandal

  Annons
  Annons
  X

  Terje Carlsson och Carl Österberg

  Foto: Privat Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X