Annons
Analys

Carolina Neurath:Tillsynsmyndigheten kan ifrågasättas på nytt

Som revisor är det okej att låta bolag fuska. Det var veckans besked från tillsynsmyndigheten Revisorsnämnden. Resultatet av SvD Näringslivs granskning för exakt ett år sedan, som visade på en tandlös myndighet, är förstärkt.

Under strecket
Publicerad

Vid den här tiden för ett år sedan var vi mitt uppe i en granskning av de fyra stora revisionsbyråerna. För första gången bländades branschen av medieljuset. Ett av de allvarligare avslöjandena var att tillsynsmyndigheten Revisorsnämnden var tandlös när det gällde åtgärder mot revisorer som misskött sig. En ”varning” var i praktiken verkningslös. Samtidigt framgick att en del av myndighetens tillsyn är utlagd på branschorganisationen Far, som i sin tur kontrolleras av de fyra revisionsjättarna.

Dessutom har Revisorsnämndens egen sammansättning starka kopplingar till dem den är satt att granska. SVT:s Rapport kunde då slå fast att Revisorsnämndens tjänstemän flera gånger hade rekommenderat strängare åtgärder men nämndens ledamöter, som till stor del utgörs av revisorer från de stora revisionsbyråerna, körde över tjänstemännen och beslutade om mildare straff för sina gamla kollegor.

Annons
Annons
Annons