Annons
X
Annons
X

Tillståndet att starta skola säljs på Blocket

Ett kryphål i lagen gör det möjligt att starta friskolor utan att först granskas av myndigheterna. Just nu ligger ett tillstånd för att starta och driva en skola i Malmö ute till försäljning på nätet. Oacceptabelt, menar flera politiker.

”Drömmer du att starta upp en egen grundskola?”

Så börjar annonsen som just nu ligger ute på bland annat annonssajten Blocket. Utgångspriset är en halv miljon kronor och för det får köparen möjlighet att starta upp en skola för 180 elever i årskurs sex till nio i Malmö.

Skolans namn är redan klart och tillståndet från Skolinspektionen godkänt – men köparen får själv hitta lokaler och anställa lärare och annan skolpersonal. Allt för att kunna ta emot de första eleverna till höstterminen i år.

Annons
X

”Om du vill slippa allt byråkratiskt krångel för att ambitiöst och seriöst starta en skola, så är detta ett fantastiskt tillfälle”, skriver företagsförmedlaren i annonsen.

Om du vill slippa allt byråkratiskt krångel för att ambitiöst och seriöst starta en skola, så är detta ett fantastiskt tillfälle
Försäljarens text i anonsen.

Men trots att annonsen gör det möjligt att starta en friskola utan behöva söka nytt tillstånd från Skolinspektionen bryter säljaren inte mot några regler eller lagar.

Anledningen är enkel: tillståndet ligger i ett aktiebolag, och vid en eventuell försäljning av bolaget kontrolleras inte de nya ägarna.

I praktiken gör detta kryphål att vem som helst därmed kan köpa ett tillstånd att driva en friskola – utan att först kontrolleras av myndigheterna.

– Det finns ingen skyldighet att rapportera till oss om aktierna i ett företag som har tillstånd att driva en friskola säljs vidare. Det är företaget som har tillstånd att driva skolan, och därmed är huvudmannen fortfarande densamma, säger Anna Sundberg, chef på enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen.

SvD.se har sökt säljarna utan framgång. Däremot säger företagsförmedlaren att kravet från dem är att köparen är en seriös aktör med erfarenhet från skolvärlden. Redan har flera etablerade friskoleföretag hört av sig. Försäljningen sker enbart för att säljarna inte själva kan driva skolan, vilket var tanken från början, uppger förmedlaren.

– Köparen måste ha pedagogisk erfarenhet och måste uppfylla de krav som står i tillståndet. Vi säljer inte till vem som helst, säger han till SvD.se.

Men från politiskt håll kommer nu starka reaktioner. Rossanna Dinamarca, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, menar att det här är ett sätt att kringgå reglerna.

– Det här låter väldigt väldigt konstigt. Det är helt orimligt att en person först söker tillståndet och när man väl har fått det så säljs det vidare. Det är något man måste se över, säger hon till SvD.se.

Också Miljöpartiets skolpolitiske talesperson Jabar Amin reagerar starkt på annonsen.

– Det är helt oacceptabelt att det kan gå till så här. Det är en sak om man har drivit skolan i några år och sedan inte orkar mer, men här har man inte ens startat upp verksamheten. Vi måste få till en regeländring, för det här är rent horribelt, säger han.

Uppdatering: Vid lunchtid på måndagen togs annonsen bort både från Blocket och från de andra sajter där den fanns. SvD.se har sökt säljarna.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X