Tillsatsfritt ger mersmak

Ena dagen köper du en pinnglass för 19.90 och blir ned till minsta färgämne upplyst om vad den innehåller. Nästa dag slår du till på en flaska rioja för 125 kronor – och får helt i enlighet med rådande EU-regler inte veta ett dugg. Det enda som anges mycket noggrant är det lagstadgade ”contains sulfites”, som om denna allergena svavelförening vore vinets enda ingrediens.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ändå verkar det vara ganska gott om plats på såväl buteljer som boxar. De är ju fulla av ordrika och poetiska beskrivningar av druvornas karaktär och den lokala vinframställningens långa anor och alldeles speciella äkthet.

Informationstorkan skulle kunna bero på att det inte finns något att säga. Att vinet egentligen bara består av spontanjäst druvmust som har tappats på flaska. Men att denna välvilliga tolkning inte har särskilt mycket med verkligheten att göra har på senare tid börjat gå upp för allt fler konsumenter.

Jag har aldrig fått så många upprörda läsarmejl som när jag i en krönika i februari berättade hur många tillsatser dagens vinmakare – utan att behöva upplysa kunden – kan tryffera sina drycker med. Många av SvD:s engagerade vindrickare kände sig helt enkelt förda bakom ljuset.

Att den eftertraktade strävheten – tanninerna – kan tillsättas i pulverform, att syran ofta förstärks på konstgjord väg och att många tillverkare använder industrijäst som specialdesignats för att smakmässigt anpassa vinet till olika kundgrupper, hade de ingen aning om.

Och den teknologiska utvecklingen går snabbt. Några månader efter min artikel meddelade en av världens största tillsatsproducenter att man nu utvecklat en fryst variant av vinjäst som till skillnad från det vanliga jästpulvret inte behöver blandas ut i vatten. Den nya tidsbesparande produkten, som lanserats i Nya Zeeland och snart kommer till USA och Frankrike, gör friska vita viner och roséer tropiskt fruktiga – vilket faktiskt även fått nyzeeländska läskfabrikanter att bli intresserade.

Mot allt detta finns dock numera en växande motrörelse. Det är en brokig samling mindre producenter och eldsjälar som i varierande grad gör sina viner med mer traditionella metoder och lyckats ta sig in på många ambitiösa finkrogars vinlistor.
De kallas för non-interventionist wines (omanipulerade viner) och om man dessutom minskar tillsatsen av svavel till ett minimum brukar man tala om naturviner efter franskans vin nature.
Hur de smakar?
Underbart olika.

Mats-Eric Nilsson är journalist och författare.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons