X
Annons
X
Analys

Henrik Ennart: Tillsatser också en hälsofråga

Misstankarna att fosfat i maten kan vara en hälsofara kopplar för första gången tillsatsdebatten till ett betydande hot mot vår hälsa. Kritiken mot tillsatser har hittills med några undantag riktat udden mot matfuskare som tar bra betalt för livsmedel som inte är äkta vara.

När Mats-Eric Nilsson för några år sedan publicerade boken Den hemlige kocken utlöste detta en folkrörelse mot e-nummer som myndigheterna inte tycktes förstå någonting av. De första konferenserna som anordnades var på temat: Är tillsatser farliga? – trots att detta inte var ämnet för boken.

Den handlade i
stället om det märkliga fenomen att riktig mat ersatts med framforskade matkopior där tillsatser var fundamentala byggstenar. Det nya sättet att tillverka mat öppnade för industriell logistik av samma typ som när man monterar en bil och delarna serietillverkas var för sig på annan plats. För att få med kunderna på vagnen måste de luras att tro att det handlade om riktig mat.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X