Tillsatser i mat oroar än

Svenskarnas oro för tillsatser i livsmedel är fortfarande hög, visar en ny undersökning. Att allt fler kvalitetsmärkningar dyker upp i handeln upplevs också som negativt och för­virrande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under hösten 2008 nådde oron för tillsatser i mat en topp enligt företaget YouGovs mätningar. Det var samtidigt som debatten om märkning av livsmedel fick fart. Bland annat genom SvD-medarbetaren Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken.

Sedan dess har oron för tillsatser i mat legat på en konstant nivå. Enligt den aktuella studien oroar sig hälften, 49 procent, av alla konsumenter för vad som finns i livsmedel. Framför allt är det godis, färdigmat och halvfabrikat som de flesta tror innehåller tillsatser. Transfetter och socker är det man är mest rädd för. Cirka 40 procent undviker dessa varor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons