Annons

”Tillitsdelegationens förslag bör förkastas”

Den formella ansvarsfördelning som i dag råder på skolans område har nått vägs ände. De kommunala huvudmännen kan inte i framtiden vara den aktör som står i centrum när tillit ska byggas, skriver Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Under strecket
Publicerad

Åsa Fahlén.

Foto: Anders Wiklund/TT

Förväntningarna har varit mycket höga på den Tillitsdelegation som civilminister Ardalan Shekarabi tillsatte för ett par år sedan. Tillitsbaserad styrning låter dessutom som den nya grejen som ska revolutionera offentlig sektor. Men för skolans del anser Lärarnas Riksförbund att delegationens förslag ska läggas i byrålådan, eftersom de inte är relevanta. Tilliten till kommunerna är nämligen inte samma sak som tilliten till lärarna. Detta har delegationen missförstått.

Tillitsdelegationen tillsattes av regeringen för att se över och föreslå nya principer för styrningen av välfärdstjänster i offentlig sektor, detta efter omfattande kritik av den offentliga styrningen där alltför stora inslag av marknadsmekanismer och new public management fått ta plats.

Annons
Annons
Annons