Annons

Thomas Gür:Tillit är grunden för anständiga samhällen

Publicerad

Utmed den runda jag motionerar per cykel på landet, i Östergötland, finns det en raksträcka på tre kilometer från Borghamn till Rogslösa, som är min körriktning. Vägen är bred. Trafiken gles. När bilisterna på väg mot Rogslösa kör i fatt mig i landsvägsfart, håller jag till höger. De i sin tur tar ett ordentligt säkerhetsavstånd till vänster. Jag undviker att vingla ut framför dem och de att komma för nära.

Jag behöver inte frukta att bli påkörd. Eller att någon för att roa sig, ska köra så nära att jag ramlar av. Eller ramma mig. Jo, sådant kan inträffa. Men det är så otänkbart. Jag behöver inte kasta mig i diket av fruktan om vad som skulle kunna inträffa då jag hör en bil. Inte heller behöver jag frukta att någon avsiktligt skall söka skada mig för att jag rör mig just i denna trakt och kanske hör till en avskydd befolkningsgrupp.

En bensinstation utanför Skara i Västra Götaland annonserar om säker parkering för lastbilar mot en avgift om 20 euro. Lastbilskapningar, vägpirater och stölder har blivit ett stort problem för åkerinäringen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons