Tillfällig plan löser filmkrisen

Svensk film är i kris efter att beslutet om det nya filmavtalet skjutits fram till september. Minst fem stora långfilmsprojekt har lagts på is. Nu tar Filminstitutet fram en tillfällig lösning för att rädda produktionerna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Beslutet om det nya filmavtalet, som ska reglera hur stödpengar till svensk filmproduktion ska fördelas, har gång på gång skjutits upp. Förra året förlängdes det gamla filmavtalet tillfälligt med ett år. Sedan har förhandlingarna om det nya avtalet, som ska gälla 2006-2010, ständigt dragit ut på tiden till filmarbetarnas växande frustration. I början av året hette det att avtalet skulle bli klart i april, sedan maj, sedan juni och nu senast september.
I princip alla långfilmer som görs i Sverige får stödpengar, och det är mycket svårt för producenterna att hitta andra finansiärer utan att det först finns ett beslut om förhandsstöd från Svenska filminstitutet. Frånvaron av besked om hur mycket stödpengar filmbranschen kan räkna med de kommande åren har närmast förlamat svensk filmproduktion.

– Det påverkar oss väldigt mycket därför att vi inte vet vad vi ska göra med framtida projekt. Det är uruselt för hela branschen, frysläget stoppar hela den kreativa processen, säger Lena Rehnberg, produktionschef på
Sandrew Metronome.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons