X
Annons
X

Tillbaka till rötterna

I Grekland litar man på sina råvaror och krånglar inte till det. Här har slow food och närodlat alltid gällt. Maten är hälsosam, vacker – och god. Nu vågar kockarna allt oftare bjuda turisterna på mer genuin mat.

Att den grekiska maten skulle vara enahanda är en myt. Det grekiska köket har mycket mer att bjuda på än souvlaki och moussaka och de andra vanligaste rätterna vi hittar på turisttavernornas tillrättalagda menyer. Landet har över 70 öar och många av dem har regionala specialiteter. Dessutom finns "det nya grekiska köket" som tittar bakåt och framåt, precis som i övriga Europa.

– Vi greker älskar våra traditioner, men vi försöker också att göra många av våra rätter lite nyttigare, lite fräschare. Inte lika mycket olja och inte lika mycket friterat, säger Pavlos Soueref som är kock i Korfu stad och lärare på öns restaurangskola.

I Grekland får matlagningen och måltiderna ta lång tid. Nu börjar allt fler restauranger bjuda turisterna på genuin mat.

Foto: ANN LINDBERG Bild 1 av 4

I Grekland litar man på sina råvaror och krångar inte till det. Här har slow food och närodlat alltd gällt.

Foto: ANN LINDBERG Bild 2 av 4

Vi greker älskar våra traditioner, men vi försöker också att göra många av våra rätter lite nyttigare, lite fräschare. Inte lika mycket olja och inte lika mycket friterat, säger Pavlos Soueref som är kock på Korfu.

Foto: ANN LINDBERG Bild 3 av 4

Pavlos Soueref är kock i Korfu stad.

Foto: ANN LINDBERG Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X