Foto: Yvonne Åsell

Åter till hemlandet

Svenska statsrådet Aida Hadžialić föddes i bosniska staden Foča och kom till Sverige som flykting under kriget i Jugoslavien. I dag vore hennes resa svårare att göra. Hennes statsrådsbesök i Bosnien väcker enorm uppmärksamhet. Skuggor ur det förflutna rörs upp, men den enda hållbara vägen för framtiden är integration.

Publicerad
Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister kom till Sverige som femåring. SvD har följ med Aida Hadžialić tillbaka till hemlandet Bosnien.
Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister kom till Sverige som femåring. SvD har följ med Aida Hadžialić tillbaka till hemlandet Bosnien. Foto: Yvonne Åsell

Det regnar. Precis som sommaren 1992, när hon kom till Sverige som femåring. I tidningen Nezavisne novine, med säte i Republika Srpska, beskrivs hennes flykt från Foča som ”en flytt”. I själva verket var det en soldat som knackade på hennes dörr och beordrade familjen att lämna sitt hem. De tog sig till Sverige via den så kallade Balkanrutten, genom Makedonien – samma väg som nu är stängd för flyktingar.