X
Annons
X
Foto: Yvonne Åsell

Åter till hemlandet

Svenska statsrådet Aida Hadžialić föddes i bosniska staden Foča och kom till Sverige som flykting under kriget i Jugoslavien. I dag vore hennes resa svårare att göra. Hennes statsrådsbesök i Bosnien väcker enorm uppmärksamhet. Skuggor ur det förflutna rörs upp, men den enda hållbara vägen för framtiden är integration.

Publicerad
Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister kom till Sverige som femåring. SvD har följ med Aida Hadžialić tillbaka till hemlandet Bosnien.
Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister kom till Sverige som femåring. SvD har följ med Aida Hadžialić tillbaka till hemlandet Bosnien. Foto: Yvonne Åsell

Det regnar. Precis som sommaren 1992, när hon kom till Sverige som femåring. I tidningen Nezavisne novine, med säte i Republika Srpska, beskrivs hennes flykt från Foča som ”en flytt”. I själva verket var det en soldat som knackade på hennes dörr och beordrade familjen att lämna sitt hem. De tog sig till Sverige via den så kallade Balkanrutten, genom Makedonien – samma väg som nu är stängd för flyktingar.

Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister kom till Sverige som femåring. SvD har följ med Aida Hadžialić tillbaka till hemlandet Bosnien.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 25

Kriget i Bosnien pågick mellan 1992 och 1995 då fredsfördraget i Dayton undertecknades. Fördraget gav landet ett komplicerad författning. Bosnien styrs av tre presidenter som sitter i ett presidentråd där ordförandeskapet roterar. Politiska beslut kan endast fattas med konsensus.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 25

Ministerbesöket har väckt stor uppmärksamhet i Bosnien Hercegovina. Regeringsrepresentanter och den svenske ambassadören Fredrik Schiller var några av dem som tog emot på flygplatsen i Sarajevo.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 25

"I Bosnien pratar man ofta om alla framgångsrika landsmän som lyckats ute i världen. Men man tappar kopplingen till att det har med sammanhanget man hamnar i att göra" säger Aida Hadžialić.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 6 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 8 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 9 av 25

Aida Hadžialić har under sitt besök i Bosnien haft ett möte med landets nuvarande ordförande i presidentrådet Denis Zvizdić.

Foto: Yvonne Åsell Bild 10 av 25

Medietrycket är stort på den svenska ministern. Public service i Sarajevo har vigt en hel timme åt en intervju med henne.

Foto: Yvonne Åsell Bild 11 av 25

Duška Jurišić är en av Bosniens mest framstående journalister. Hon bjöd in Aida Hadžialić till sitt program "Pošteno" vilket betyder "Ärligt".

Foto: Yvonne Åsell Bild 12 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 13 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 14 av 25

På universitetet i Sarajevo var det många studenter som ville ta en selfie med Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadžialić.

Foto: Yvonne Åsell Bild 15 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 16 av 25

Den svenska ministern möts med applåder på en skola i Sarajevo. Man har även tryckt upp affischer med hennes bild och texten "Bosniens stolthet".

Foto: Yvonne Åsell Bild 17 av 25

Aida Hadžialić besöker en gymnasieskola i Sarajevo.

Foto: Yvonne Åsell Bild 18 av 25

Ungdomarna SvD talar med på skolan målar upp en nattvart bild av sitt land. Här Sarah Hadžić och Aldijana Lakota, 17 och 18 år gamla.

Foto: Yvonne Åsell Bild 19 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 20 av 25

Pale.

Foto: Yvonne Åsell Bild 21 av 25

Marica Marinković, 18 år.

Foto: Yvonne Åsell Bild 22 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 23 av 25
Foto: Yvonne Åsell Bild 24 av 25

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadžialić gör sin första officiella resa till Bosnien Hercegovina och Kroatien. Syftet med besöket är att främja Sverige och den svenska modellen.

Foto: Yvonne Åsell Bild 25 av 25