Annons
X
Annons
X

Tillbaka på Tahrirtorget

För ett år sedan strålade egyptier samman på Tahrirtorget i vad som kom att bli den första dagen på den egyptiska revolutionen, en händelse som blev en vändpunkt för hela Mellanöstern. I dag var människomassorna tillbaka på torget och på många andra platser runt om i Egypten - dels för att fira och dels för att protestera.

Tusentals egyptier har samlats på Tahrirtorget i Kairo på ettårsdagen av upproret som störtade president Hosni Mubarak.
Tusentals egyptier har samlats på Tahrirtorget i Kairo på ettårsdagen av upproret som störtade president Hosni Mubarak. Foto: AP PHOTO/MUHAMMED MUHEISEN

De som valde att fira i första hand ser glaset som halvfullt. De ser hur mycket som förändrats, att människors rädsla har släppt, att ett val kunnat hållas som inte var uppgjort på förhand, att militärledningen lovat benåda 2 000 av de fängslade samt att undantagslagarna ska hävas (med undantag för ligister, som det heter) samt att parlamentet ska få lagstiftande makt. Och senast i juni ska presidentval hållas. Då har också militärledningen lovat att överlämna den verkställande makten, men fram tills dess är det militärledningen som styr bakom det kabinett som de utsett med en gammal Mubarakman som premiärminister, Kamal Ganzouri.

Främst bland de grupper som väljer att se glaset som halvfullt är Muslimska brödraskapet, som just har sett sin egen man, Mohamed Katatni, väljas in som parlamentets talman. Det som i stället ser glaset som halvtomt, eller kanske bara fyllt med bottenskyla, är de som kräver verklig demokrati, inga halvmesyrer. Där finns 6 april-rörelsen, en av initiativtagarna till revolutionen.

Deras slagord om att militärledningen Scaf – eller militärjuntan för att använda kritikernas ord – är olaglig ekade högt mellan husväggarna när de drog fram i ett demonstrationståg till Tahrirtorget. Proteströrelsen har i ett års tid krävt ett civilt styre i Egypten. De vill inte ha generaler vid makten som går straffria efter civila demonstranters död och lemlästning, eller som lever gott i skydd av sina ekonomiska privilegier (generalerna är storägare av mark, industrier och turistanläggningar).

Annons
X

Men Egyptens förändring är där för att stanna. Wael Ghonim, ett av nätgenierna bakom den historiska förändringen av Egypten skriver in sin bok Revolution 2.0 (Natur & Kultur) som just kommit ut på svenska att ”revolutioner är processer och inte enskilda händelser, och kapitel två i denna historia har bara börjat skrivas.”

Det märks också i de små detaljerna som på Tahrirtorget när en pappa tog med sin kanske tioåriga dotter för att hon skulle få uppleva denna mentalitetsförändring som pågår i det stora och det lilla hela tiden.

Medan Shaaban, en aktivist som satt upp ett helt stånd med handskrivna petitioner för en verklig demokratisk förändring, lät sig intervjuas av en egyptisk webbredaktion, skickade pappan fram sin lilla dotter så att hon också skulle få höra. Där stod hon nykammad, med tofsar och röda spännen som matchade hennes kappa. Hon tog in varje ord, från Shabaan som förklarade att revolutionen fortsätter och att han kommer att fortsätta sina protester tills Egypten har fått ett civilt styre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Visst har det blivit farligare och blodigt för arabiska proteströrelser efter Mubaraks fall. Regimen i Bahrain krossade demokratirörelsen vid Pärlrondellen i mars för ett år sedan när SvD var på plats - men när nyheten drunknade i den japanska tsunamin och kärnkraftsolyckan. Bahrains styrande jagade skottskadade patienter på sjukhusen, grep och torterade läkare. Och just så har även Syriens Assadregim gjort i ett försök att tysta protesterna.

  Wael Ghonim, vars bok har undertiteln ”Folkets makt är större än människorna vid makten”, skriver att han inte har någon kristallkula i vilken han kan skåda Egyptens framtid. ”men jag tror aldrig någonsin att egyptierna kommer att stå ut med någon ny farao”, fortsätter han.

  På arabiska kallas Egypten för världens moder och det är med barnmorskor som Wael Ghonim och tusentals andra unga aktivister som det har skapats en ny mentalitet i hela arabvärlden, en känsla av att ”folkets makt är större än människorna vid makten”.

  SE ÄVEN:
  Ett år utan Mubarak firas

  Annons
  Annons
  X

  Tusentals egyptier har samlats på Tahrirtorget i Kairo på ettårsdagen av upproret som störtade president Hosni Mubarak.

  Foto: AP PHOTO/MUHAMMED MUHEISEN Bild 1 av 6

  Fyra scener har byggts upp på torget, från vilka de olika grupperna väntas sprida sina budskap.

  Foto: NARIMAN EL-MOFTY Bild 2 av 6

  Medan Muslimska brödraskapet firar revolten som gav dem en stark plats i det nya parlamentet, protesterar liberala grupper mot militärens fortsatta styre.

  Foto: MUHAMMED MUHEISEN Bild 3 av 6
  Foto: AP PHOTO/MUHAMMED MUHEISEN Bild 4 av 6
  Foto: REUTERS/SUHAIB SALEM Bild 5 av 6

  ”Första årsdagsfirandet”, löd budskapet på en enorm banderoll nära det område där ”folkkommittéer” visiterade demonstranter på väg in till torget, uppger AFP. ”Ner, ner med militärstyret”, löd en annan.

  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X