Annons

Tillåtet avbilda Trump som jihadistisk bödel

Halshuggningsillustrationerna på Der Spiegel och Charlie Hebdo frias av den tyska motsvarigheten till Pressombudsmannen.
Halshuggningsillustrationerna på Der Spiegel och Charlie Hebdo frias av den tyska motsvarigheten till Pressombudsmannen. Foto: Kay Nietfeld/AP

Det var inte fel att avbilda USA:s president som en jihadistisk bödel. Det slår Tysklands motsvarighet till Pressombudsmannen fast i ett utlåtande efter att ha granskat magasinet Der Spiegels omdebatterande omslag.

Under strecket
Publicerad

Bilden av Donald Trump som bödel med det avhuggna, blodiga huvudet av Frihetsgudinnan i handen frias av Presserat, Tysklands motsvarighet till Pressombudsmannen, rapporterar Der Spiegel. Illustrationen, som prydde det tyska magasinets omslag i februari, resulterade i 21 anmälningar till Presserat; anmälarna menade att bilden smutskastade och kränkte den amerikanske presidenten.

Men det tycker alltså inte Presserat, som i ett utlåtande i torsdags slog fast att ”Karikatyren är ett provokativt men tillåtet bidrag i den politiska rapporteringen och omfattas av yttrandefriheten. Redaktionen tar sig an den amerikanske presidentens omstridda agerande och hans uppfattning om frihet med hjälp av en tillspetsad karikatyr.”

Annons
Annons
Annons