Tillåtet att göra Alfons till hallick

Sagofiguren Alfons Åberg får citeras och framställas som hallick och narkotikalangare i en radioparodi, slår Högsta domstolen fast. Författaren Gunilla Bergström måste nu betala närmare en halv miljon för Sveriges Radios rättegångskostnader.

Publicerad
Annons

Författaren till böckerna om Alfons Åberg, Gunilla Bergström, hade tidigare i både tingsrätt och hovrätt förgäves krävt 100 000 i skadestånd för att P 3:s satirprogram Pippirull för snart fyra år sedan använde hennes figur Alfons Åberg på ett sätt som hon tyckte kränkte hennes litterära anseende och egenart, och som innebar intrång i hennes ideella rätt. Nu får hon i stället betala Sveriges Radio totalt 460 000 kronor för hela processen, varav 186 000 kronor för rättegångskostnaderna i Högsta domstolen (HD).

– Min kommentar är att jag är glad, eftersom jag vann på det sättet att HD över huvud taget tog upp det. Det talar ändå om att fallet inte var alldeles glasklart. Samtidigt är jag naturligtvis ledsen över att de inte fattade sitt beslut till min fördel, säger Gunilla Bergström.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons