Tillåt äldre en framtid utan oro för pengar

Foto: Janerik Henriksson/TT

Pensionsdebatten handlar om kaffepengar jämfört med vad äldre skulle kunna få. PPM skulle kunna göra vanligt folk till miljonärer på ålderns höst, skriver Benjamin Dousa, Timbro.

Under strecket
Publicerad
Annons

Premiepensionen. Många får kalla kårar av att ens tänka på det orangea kuvertet, behöva sätta sig in i och fatta beslut. Därför låter det möjligen attraktivt att som LO föreslagit, helt ta bort den valbara delen av den allmänna pensionen, eller åtminstone kraftigt sänka den vilket S vill. Sanningen är dock att PPM är nyckeln som kan göra vanligt folk till miljonärer på ålderns höst, och därmed helt ta bort pensionsfrågan från den politiska dagordningen.

Vanliga löntagare i Sverige betalar in 18,5 procent av sin lön till den allmänna pensionen. Den större delen går till inkomstpensionen och en mindre del, 2,5 procentenheter, går till PPM. Inkomstpensionen räknas upp med samhällets löneökningar i stort, vilket historiskt varit runt 2 procent per år, medan PPM i standardvalet ligger i aktier. Den genomsnittliga årsavkastningen på börsen har de senaste 30 åren varit 10 procent.

Annons
Annons
Annons