Annons
Jesper Rönndahls många ansikten.
Jesper Rönndahls många ansikten. Foto: Staffan Löwstedt

”Svenska nyheter kändes inte längre rätt”

Jesper Rönndahl var hyllat ankare för SVT:s satir-succé ”Svenska nyheter”. En miljon tittare och jobbförutsättningar som var ”de absolut lyxigaste någonsin”. Så varför hoppade han av?

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Rönndahl och ”Svenska nyheter” stod på toppen. Programmet var på väg att fullborda en tredje miljonpublikdragande säsong och det breda genomslaget berodde inte på någon idrottsgalantillrättalagd humor. SVT:s fredagsunderhållning sparkade hejvilt i alla politiska riktningar och tvekade inte, trots kraven på opartiskhet, att ta ställning.

Efter halvmesyrer som Peter Settmans ”Elfte timmen” i SVT och Henrik Schyfferts ”Veckans nyheter” i Kanal 5 fanns äntligen en värdig svensk motsvarighet till amerikanska ”The Daily Show”, som idag leds av Trevor Noah. Det vill säga ett program som tacklar politik på ett begåvat och temperamentsfullt sätt; som lyckas hävda sig i den erkänt svåraste av humorgrenarna: satir.

Under tre säsonger har ”Svenska nyheter” dragit på sig åtskilliga klagomål och anmälningar, bland annat hos Granskningsnämnden. Förtalsanmälningar har man dock lyckats undvika.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 10

”Den vanligaste instruktionen efter att ansvarig utgivare hade läst veckans manus var: gör om det där kontroversiella påståendet till en fråga”, säger Jesper Rönndahl.

Foto: SVT Bild 2 av 10

För tillfället ägnar sig Jesper Rönndahl åt konferenciersuppdrag som ibland kan vara väldigt utmanande. En gång ombads han skoja om klimatsäkra vattenrörnät i en halvtimme.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 10

”Svenska nyheters” satir om Kina utlöste en smärre diplomatisk kris.

Foto: SVT Bild 4 av 10

Jesper Rönndahl gick gymnasiet på Spyken i Lund, en anrik plantskola för skånsk humorelit, där även Adde Malmberg, Nour El-Refai och Robin Paulsson har danats. Liksom Jesper har de medverkat i Spyxet, skolans traditionella spex.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 10

Jesper och hans hustru Marie Agerhäll (i mitten) ligger också bakom SVT:s humorserie ”Dips” som handlar om en trio hopplöst inkompetenta diplomater.

Foto: Lukas Backland/SVT Bild 6 av 10

”Jag vurmar för rationalitet och vetenskap. Jag bryr mig inte om ifall folk kallar mig rasist”, säger Jesper Rönndahl.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 10

”’Svenska nyheter’ jobbade hårt med att ta alla i handen. Det skulle vara möjligt för alla att ändra åsikt.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 10

Jesper Rönndahl har medverkat i SVT:s ”På spåret” fyra gånger tillsammans med Elisabeth Höglund, varav de vunnit två gånger.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 10

Per Jesper Rönndahl är född 27 juni 1979 i Veberöd i Lunds kommun.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 10