Annons

Katarina Barrling:Till politikers försvar

Monark (Danaus plexippus) är en brunsvartmönstrad orange fjärilsart som först beskrevs av Linnaeus 1758. Partier är av helt annan art.
Monark (Danaus plexippus) är en brunsvartmönstrad orange fjärilsart som först beskrevs av Linnaeus 1758. Partier är av helt annan art. Foto: Rebecca Blackwell / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

Jag tillhör inget parti, kommer aldrig att göra, och skulle sannolikt inte överleva många dagar i något av dem. Däremot hyser jag en ihållande fascination för partier, på motsvarande sätt som jag föreställer mig att en entomolog fängslas av fjärilar, eller en antropolog av invånarna på Trobriandöarna.

Det är så lätt för oss som sitter på läktaren, att konstatera att visst kunde skötas bättre, men saken är bara den att politik är en svårare konst än vi utanför kanske riktigt förstår. Att tala om politiker som inkompetenta framstår, vid sidan av utegrillning och köksrenovering, som en av våra främsta fritidssysselsättningar, och är ett både enkelt och billigt sätt att själv framstå i högkompetent dager, därtill som en skarpsinnig person som minsann genomskådat Makten.

Annons
Annons
Annons