Kriget som inte har något slutTalibanerna vore att föredra framför detta

Anders Hammer och Carsten Jensen
Anders Hammer och Carsten Jensen Foto: Marte Vike Andersen

Krig, korruption, rädsla och fruktansvärt kvinnoförtryck präglar fortfarande livet i Afghanistan. Den danske författaren Carsten Jensen har rest med journalisten Anders Hammer i landet och mött människor som kämpar vidare för ett fungerande samhälle, mot alla odds.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kriget i Afghanistan verkar aldrig ta slut. Klaner slåss med varandra, religiösa miliser, krigsherrar, talibaner, och så utlänningarna, som pumpat in miljarder i främst vapen, ammunition, stridsvagnar och bomber, men även en del till skolor och sjukhus, som emellertid aldrig verkar få någon riktig fart.

Är det afghanska folket helt hopplöst? Eller är det någon som tjänar på att kriget hålls igång utan ände? Den norske journalisten Anders Hammer och den danske författaren Carsten Jensen förmedlar en bild som tyder på att bäggedera i viss mån stämmer. Det finns verkligen inhemska traditioner som är fruktansvärda, ett kvinnoförtryck som gör att Iran framstår som en frihetlig förebild för flera av de kvinnor som intervjuas i boken, en närhet till våld och korruption, där var och en är sig själv närmast och skjuter på den som utmanar en utan misskund. Men också alla dessa utländska soldater, som inte förstår hur landet fungerar, och sändebud från hela världen, som talar med de afghanska politikerna och alltid får de svar de vill höra.

Annons
Annons
Annons