Annons

Till Frankrike i August Strindbergs fotspår

Ska man resa i August Strindbergs fotspår kommer man inte undan Paris. För det gjorde inte han. Men Strindberg föredrog landsbygden, med dess franska bönder och konstnärskolonier.

Under strecket
Publicerad

Första gången August Strindberg kom till Grez-sur-Loing var det för att proträttera Carl Larsson. Byn kom att bli sinnebilden för en fransk by för författaren.

Foto: JENNY DAMBERG Bild 1 av 4

I Grez-sur-Loing heter gatan som leder till bron över floden Loing, där Carl Larsson ska ha friat till Karin Bergöö, numera Rue Carl Larsson.

Foto: JENNY DAMBERG Bild 2 av 4

I Paris pryder en minnesplakett huset som rymde hotellet där Strindberg bodde.

Foto: JENNY DAMBERG Bild 3 av 4

Fabian Göranssons teckning ingår i utställningen där serietecknare tolkar August Strindberg. Utställningen pågår till 15 april på svenska institutet i Paris.

Foto: FABIAN GÖRANSSON Bild 4 av 4

Paris var ett enigma för August Strindberg. Staden framstod inte bara som nyckeln till framgång i Europa, utan också till det erkännande han saknade i Sverige.

Men det var en tärande kamp. Även när det gick bra, när hans pjäser spelades och han omskrevs som en framstående kemist, så var allt fel. Det ”nära nog nödvändiga kafélivet” var påfrestande. Husen var dragiga och det var dyrt. Han lyckas aldrig göra guld. Lika omöjligt var det att få tag i dill. Olycklig och separerad från sin andra hustru, Frida Uhl, genomled Strindberg Infernokrisen i ett ”träckhelvete” på Hôtel Orfila, nära Luxembourgträdgården, där han enligt egen utsago bodde granne med hundra latriner.

Annons
Annons
Annons