Annons

Ivar Arpi:Till den tredjedel som inte bryr sig

Turister från Sverige, England och Irland, fyller backarna i Åre där liftarna är öppna som vanligt trots coronaviruset. Bland vårdpersonalen ökar oron.
Turister från Sverige, England och Irland, fyller backarna i Åre där liftarna är öppna som vanligt trots coronaviruset. Bland vårdpersonalen ökar oron. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet

Två tredjedelar av svenska befolkningen har lagt om sina liv. Men räcker det med rekommendationer och vädjanden för att påverka den sista tredjedelen?

Under strecket
Publicerad

Skidorterna i Norge är stängda, men på vår sida gränsen är många av dem öppna. Nere i Alperna vill man inte upprepa misstaget där mängder av skidturister smittades under sportlovsveckorna. Men om dessa skidåkare kan ta sig till Sverige, när många gränser stängt, är det fritt fram i exempelvis Åre och Sälen. Gymkedjan Sats öppnade just sina gym igen i Sverige, men håller stängt i Norge, Danmark och Finland. Den svenska coronastrategin bygger ju, till skillnad från andra länders, på frivillighet. Personligt ansvar.

Räcker det? Under måndagens presskonferens kommenterade Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, kritiken mot att Sverige förlitar sig på folkvett, som Stefan Löfven kallade det i förra veckan: ”Socialstyrelsen vädjar till alla som kan att avstå resor i påsk. Många vill ha styrning, men vi jobbar inte så. Vi vädjar att de inte ska belasta de här regionerna ytterligare.”

Annons
Annons
Annons