Annons

Andreas Bergh:Till Airbnb:s försvar

Foto: Tomas Oneborg SvD code 30142 / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

2007 hölls en designkonferens i San Fransisco. När stadens hotellrum inte räckte till, bestämde sig några konferensdeltagare som bodde i staden för att hyra ut ett rum i sin lägenhet via konferenshemsidan. Det var en bra affär, och det utvecklades till en ännu bättre affärsidé. Marknadsnischen att hyra ut en privatbostad med hotellmässig flexibilitet visade sig vara nästan tom, inte bara i San Fransisco, utan i de flesta städer i världen.
Företaget Airbnb startade som en enkel nättjänst för uthyrare och hyresgäster som vill finna varandra, och i dag finns företaget i 192 länder, däribland Sverige.

I takt med framgångarna har företaget allt oftare beskrivits i negativa ordalag, som en amerikansk jätte vars okontrollerade tillväxt hotar den offentliga sektorns skatteintäkter, vinsterna i hotellindustrin och ordningen i våra trappuppgångar. När hyresnämnden nyligen slog fast att bostadsrättsinnehavare måste ha föreningens tillstånd för att hyra ut sin bostad, restes frågan om Airbnb i praktiken förbjudits i Sverige. Så är inte fallet, men det finns skäl att fundera kring både vad som gäller – och vad som bör gälla – för den typ av verksamhet som Airbnb bedriver.

Annons
Annons
Annons