Tiina Rosenberg anklagas för fusk

Tiina Rosenberg, en av Feministiskt initiativs grundare dessutom professor, har hamnat i ett akademiskt blåsväder. Statsvetaren Johan Tralau anklagar henne för att ha plagierat andra forskare.

Under strecket
Publicerad
Annons

I en debattartikel i tidskriften Axess skriver Johan Tralau, statsvetare vid Uppsala Universitet, att genus- och könsforskning politiserats. Han skriver bland annat: ”Problemet är i stället att vi har professorer med galna åsikter som har blivit professorer på grund av att deras åsikter i så hög grad sammanfaller med regeringens”.
I artikeln går han till hårt angrepp mot Tiina Rosenberg och anklagar hennes forskning för att delvis vara plagiat.
Anklagelserna bygger på en recension av Rosenbergs bok Byxbegär som publicerades i Tidskrift för litteraturvetenskap för fem år sedan. Recensenten påpekar där att vissa meningar i Rosenbergs bok ordagrant överensstämmer med meningar i boken Kvinnor i manskläder, skriven av två nederländska genusforskare, utan att boken nämnts som källa.

Att Tralau tar upp ämnet nu menar han handlar om att det är en viktig del i den aktuella debatten som tidigare inte har uppmärksammats. Det är också, säger han, ett hot mot den akademiska världens trovärdighet.
– Ingen har undersökt det här på allvar. Tiina Rosenberg själv borde vara intresserad av att värna om sitt rykte och anseende. Om hennes forskning efter recensionen visade sig vara skakig borde hon försökt rättfärdiga det. Men det har hon struntat i, säger Johan Tralau och fortsätter:
– Då går det från att eventuellt bara vara slarv eller brist på professionalitet till att bli forskningsfusk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons