Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Tiggeriet är ett problem för hela EU

Gatutiggeriet
Foto: Jacob Zocherman / Svenska Dagbladet

Det blir inget tiggeriförbud, men väl åtgärder mot människohandeln i det organiserade tiggeriet, och enklare att avhysa, sade regeringen på onsdagen. Vidare ska samarbetet vidgas för att underlätta romers inkludering – i Rumänien.

Här kan man ironisera över att samma förslag fördömdes som ”fiske i grumliga vatten” när de kom från M eller för all del SD, men det är förstås välkomna reformer hur som helst.

Risken är dock akut att åtgärderna inte är tillräckliga, och att tiggeriet fortsätter att underminera allmänhetens tilltro till den fria rörligheten eller till EU som helhet.

Annons
X

Den europeiska oförmågan att hantera den ökade mobilitet som den nya tiden har medfört är en tickande bomb, där folkligt missnöje när som helst kan explodera i ansiktet på ledningen.
På tisdagen meddelade Ungern att man lämnar Dublinöverenskommelsen. I Italien och Grekland har man – inofficiellt – redan gjort det. Det är illa. Den bakomliggande orsaken är densamma: ökad rörlighet möter regelverk byggda för en annan verklighet.

Samtidigt ser Storbritannien över sin roll i ett framtida Europa. En av frågeställningarna gäller den egna gränskontrollen.

Inget tyder på att rörligheten kommer att minska. Ska EU kunna bevaras måste den nya tiden mötas med nya system.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Foto: Jacob Zocherman / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X