Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Tiggeri front för stölder, knark och prostitution

Gatutiggeriet
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Det började med ett tips om en fastighet, där det bodde ovanligt mycket folk. Det var dels kvinnliga tiggare i trasor, men också en rad unga kvinnor, och framförallt unga män i dyra kläder. Ett namn på brevlådan gick att hitta på Facebook. Det blev nyckeln till en okänd värld av stora pengar, drogförsäljning, stölder och sexslaveri.

En norsk motsvarighet till Uppdrag granskning, NRK:s Brennpunkt, har granskat tiggeriet. Man har utgått från Bergen, Norges näst största stad – lite mindre än Malmö. Reportrarna har under två års tid kartlagt det nätverk som dominerar tiggeriet i staden.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Drygt 140 individer har identifierats, något som har underlättats då många av dem har haft helt öppna profiler i sociala medier. Bakom tiggarmuggarna uppenbaras en organiserad verksamhet som genererar mångmiljonbelopp genom narkotika, rån och prostitution.

  Annons
  X

  När reportrarna intervjuar tiggarna på gatan säger samtliga att de är i landet på egen hand eller med den närmaste familjen. I själva verket är miljön hårt styrd. Nätverket har täta band och medlemmarna härstammar alla från samma region i sydvästra Rumänien. Männen i toppen organiserar och tar in pengarna. Längst ner står kvinnorna. Över 20 av de kartlagda kvinnorna är prostituerade. De kontrolleras av hallickar, som säljer både flickvänner och systrar.

  I sociala medier visar männen upp sina sedelbuntar och hånar värdlandets godtrogenhet. Till och med försäljningen av tidskriften Folk er folk, den norska motsvarigheten till Situation Sthlm och Faktum, anges som täckmantel för knarkförsäljning.

  Vinsterna transfereras ut ur landet, utanför det gängse bankväsendet. Det går inte att fastställa hur stor andel som kommer ur tiggarnätverket, men på fem år har 100 miljoner norska kronor skickats till Rumänien bara från Bergen. Landet är nu fjärde största mottagare för penningöverföringar från Norge, efter Somalia, Pakistan och Filippinerna.

  Liknande nätverk styr tiggeriet även i andra norska städer, uppger Brennpunkt.

  Finns det skäl att tro att situationen i Sverige skulle vara helt annorlunda?

  Annons
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X