Annons

Mauricio Rojas:Tiggarna utanför mitt fönster

En tiggare vid Slussen i Stockholm. En majoritet av svenskarna vill att tiggeri förbjuds. Starkast är stödet för ett förbud bland moderater och sverigedemokrater.
En tiggare vid Slussen i Stockholm. En majoritet av svenskarna vill att tiggeri förbjuds. Starkast är stödet för ett förbud bland moderater och sverigedemokrater. Foto: FREDRIK SANDBERG
Under strecket
Publicerad

Från mitt fönster ser jag varje dag vad Moderaterna vill förbjuda: det organiserade tiggeriet. Tidigt på morgonen, mellan klockan 7 och 8, samlas tiggarna vid en kiosk som har några bord uppställda på den breda trottoaren. Det kan vara upp till 20 personer. Några cyklar, men de flesta går med sin packning. Någon har ett dragspel med sig. De dricker kaffe, röker och umgås med varandra. Dit kommer också, fast från ett annat håll, den person som samordnar verksamheten. Hans fru brukar också vara med och det är hon som sedan går runt på stan. De är bättre klädda och har ingen packning med sig. Sedan fortsätter de flesta tiggare mot stadskärnan, men några blir upphämtade med bil och åker i motsatt riktning.

Samordnaren återkommer senare till kiosken, dit andra personer också kan komma under dagen. Det är män i femtioårsåldern, men också några yngre män kan vara med. De kan sitta vid kiosken i en eller två timmar om vädret tillåter. Mobilerna går varma. De kommer i två eller tre rätt skapliga bilar, som ställs upp i den intilliggande parkeringen. På kvällen, vid 18-19-tiden, samlas tiggarna åter, snackar lite med varandra och fortsätter sedan mot sina boplatser. Då finns samordnaren men ofta också andra personer på plats.

Annons
Annons
Annons