ÖsternSöker kommunismen i Kina – hittar krimskrams

Den polske författaren Andrzej Stasiuk, född 1960 i Warszawa, är även verksam som journalist, poet och manusförfattare till filmer.
Den polske författaren Andrzej Stasiuk, född 1960 i Warszawa, är även verksam som journalist, poet och manusförfattare till filmer. Foto: Imago Stock/IBL

Andrzej Stasiuk levde 30 år under kommunismens inflytande. För att se vart den tog vägen reser han österut, mot Bajkal, Mongoliet och Kina. På vägen ger han uttryck för en djup och komplicerad mänsklighet, skriver Ulf Eriksson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I romanen ”Taksim” uppehöll sig Andrzej Stasiuk vid småhandlare och kriminella i de östliga länder mellan Svarta havet och Centraleuropa som det rikare Europa gärna vill vända ryggen. ”Östern” heter också Stasiuks senaste bok, förnämligt översatt av Tomas Håkanson som måste ha slitit diaboliskt inte minst med den materiella detaljrikedomen i vissa avsnitt.

Texten har formen av en gestaltad essä, baserad på en lång resa mot soluppgången, från författarens föräldrahembygd i östra Polen, genom Ryssland och de postsovjetiska territorierna, över gränsen mot Mongoliet och in i Kina och åter. De ofta lyriskt eller ironiskt förtätade iakttagelserna växelspelar med ett passionerat utfrågande av egna barndomsminnen, av förfädernas berättelser och deras vardagliga tillvaro i landskapet utmed floden Bug.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons