Annons
X
Annons
X

”Tidspress orsakade oljeolyckan”

Ett brev som läckt från ett utskott i representanthuset till BP:s vd Tony Hayward tyder på att han kommer att grillas hårt under utfrågningen på torsdag i kongressen.

Bland annat tar de upp att en av BP:s borringenjörer i ett mejl varnade för ”mardrömskällan” sex dagar innan olyckan.

KONGRESSEN ANKLAGAR BP FÖR SLARV

Kongressens utredare skriver att de under utredningen av oljeläckan i Mexikanska gulfen tagit del av dokument som har väckt ”allvarliga frågor om de beslut BP tog dagarna och timmarna innan explosionen på Deepwater Horizon”. Demokraterna i utskottet i representanthuset, Energy and Commerce Committe, skriver att BP verkar ”ha tagit flera beslut på ekonomiska grunder som ökade risken för en katastrofal oljeläcka”.

Det är
Wall Street Journal som kommit över brevet som skickades till Hayward på måndagen. Brevet varnar BP-chefen för att han kommer att utsättas för en tuff utfrågning på torsdags när han för första gången står inför kongressen.

I brevet uppmanas Hayward att ta med andra tjänstemän och tekniska experter som under ed ska besvara en serie frågor om borrhålets design, säkerhetsåtgärder och rutiner ombord på riggen Deepwater Horizon.

Annons
X

Enligt brevet finns det bevis på att arbetet vid läckan låg ”långt efter tidsschemat” och att de förseningarna ”skapade en press att ta genvägar för att bli klara med borrhålet”.

”Gång efter annan verkar det som att BP har tagit beslut som ökade risken för en exposion för att spara företaget tid och pengar”, skriver de förtroendevalda i det 14 sidor långa brevet.

”Om det är vad som hände så har BP:s slarv och självbelåtenhet orsakt stor skada på Mexikanska golfen, dess invånare och arbetarna på riggen”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I brevet citeras ett mejl som skickats mellan två BP-ingenjörer sex dagar innan olyckan –i vilket en av borringenjörerna kallar projeket ”en mardrömskälla”.

  BP väljer att inte kommentera anklagelserna.

  – Tony Hayward kommer att vittna på torsdag framför hela kommitten och vi förväntar oss att kommitten kommer att ställa de här frågorna under utfrågningen, säger Anne Kolton, talseskvinna för BP.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X