Annons
X
Annons
X

Tidskriftsdrottning i krisande Kappahl

Amelia Adamo, mest känd som tidskriftsdrottning, sitter även i Kappahls styrelse. Efter bolagets katastrofrapport konstaterar hon att hon borde ha reagerat tidigare på att klädföretaget var på väg åt fel håll.

[object Object]
Amelia Adamo sitter i Kappahls styrelse. Foto: SCANPIX

AKTUELL AMELIA ADAMO

Amelia Adamo har gjort sig känd som en frispråkig tidningsmakare som gärna deltar i den offentliga debatten och inte räds att sätta sig själv på tidningsomslaget. Känd för en bredare allmänhet blev hon med tidningen Amelia som hon startade i mitten av 1990-talet. Därefter har hon skapat tidningarna Tara och M-magasin.

Mindre känt är att hon sitter som ledamot i Kappahls styrelse – ett uppdrag hon har haft sedan 2004. Där sitter hon tack vare sina kunskaper om konsumtionsmönster och om Kappahls målgrupp. I samband med bolagets kvartalsrapport i förra veckan – som visade på en förlust på 30 miljoner kronor – sade hon i tidningen Dagens Industri att hon redan för ett par år sedan såg att klädkedjan saknade både kunder och kläder som dessa ville ha. Och att hon idag kan tycka att hon borde ha sagt ifrån i styrelsen redan för två år sedan.

–Kappahls kunder vill ha lite paljett till festen, men också kläder i stretchmaterial så att rumpan får plats. Det ska vara snyggt, praktiskt och prisvärt, sade hon till tidningen.

Annons
X

Amelia Adamo har också under åren i styrelsen gjort sig en hacka på att äga och sälja aktier i Kappahl. I samband med bolagets börsnotering, våren 2006, hade hon 140000 aktier. Hennes innehav har därefter krympt i fler omgångar. Bland annat sålde hon 50000 aktier för tre år sedan, då den stod i 55 kronor, och hennes försäljning värderades till drygt 2,7 miljoner kronor.

Därefter har hon ökat sitt innehav igen och äger idag 100000 aktier i bolaget.

Amelia Adamo är även styrelseledamot i Bonnier Tidskrifter och sitter i styrelsen i ett av hotellkungen Bicky Chakrabortys privata bolag – SSRS Holding – moderbolag till Elite Hotels.

Och hon räds inte att ge Elite publicitet.

”Hjälp vilken upplevelse, öppnar snart. Vilket spa och vilken utsikt. Så internationellt”, bloggade Amelia på sin blogg i M-magasin i samband med att kedjan öppnade ett nytt hotell i Stockholm för drygt två år sedan.

Född: I Italien 1947, uppvuxen i Sverige.
Utbildning: Fil kand i samhällsvetenskap från Stockholms universitet.
Yrke: Verksam som journalist sedan 1970-talet.
Karriär: Reporter på Svensk Damtidning, featurechef på Aftonbladet, chefredaktör för Veckorevyn, skapade tidningen Amelia, och blev vice vd för Bonniers veckotidningar. Har även skapat Tara och M-magasin.
Priser: Stora journalistpriset 1986 och 2003, årets ekonomikvinna 1997.
Aktuell: sitter i Kappahls styrelse, som kom med en katastrofrapport i förra veckan.

Annons
Annons
X

Amelia Adamo sitter i Kappahls styrelse.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X