Annons
X
Annons
X

Tidskriften Artes går ur tiden

Kulturtidskriften Artes upphör vid årsskiftet. För få prenumeranter och för höga kostnader blev den slutliga droppen för den 30-åriga tidskriften.

Artes som ges ut av Svenska Akademien, Konstakademien och Musikaliska akademien har under en längre tid gått med underskott och nu är tålamodet slut. Tre nummer återstår men sedan går den 30-åriga tidskriften i graven.

– Ja, det stämmer att Artes kommer att upphöra vid årets slut. Vi har helt enkelt inte råd att bidra med mer pengar. Det är tråkigt, men i stort handlar det om att det varit svårt att föryngra läsarskaran och knyta upp nya prenumerationer, bekräftar Konstakademiens ständiga sekreterare Beate Sydhoff.

Konstakademien har bidragit med 90 000 kronor, lika mycket som Musikaliska akademin, medan Svenska Akademien stått för merparten av kostnaderna för Artes med bidrag på 600 000 kronor per år.
Redaktörerna Anna Brodow och Jan Arnald tog över tidskriften 2001 med ambitionen att få upp antalet prenumeranter och delvis förnya innehållet.

Annons
X

– Vi har försökt inrikta oss mer på samtidskonst och kanske är det en del läsare som inte känt igen sig. Samtidigt vet jag att många av våra prenumeranter
försvunnit på grund av att de är äldre och inte har samma möjlighet att ta sig igenom vårt omfattande material, säger Anna Brodow.
Hon tror också att Artes format är på väg ur tiden.

– Ambitionen har varit att skapa en bred tidskrift som täcker konst, musik och litteratur. Men det i sig kanske är ett smalare alternativ. Så här i efterhand kan man konstatera att det nog är få som är intresserade av dessa tre konstarter parallellt i form av krävande essäer i tjockt bokformat, säger hon.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl är ansvarig utgivare för Artes. I ett mejl till SvD skriver han att han inte har något tillkännagivande att göra angående tidskriftens framtid.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X