Annons

Tidningar hotas av försenat stöd

Flera nya tidningsprojekt i glesbygden läggs ner. Andra fådagarstidningar kämpar för sin överlevnad. Det är några av resultaten sedan beslutet att det nya presstödet skjuts upp - och det kan ta lång tid innan det blir någon klarhet i frågan.

Under strecket
Publicerad

Med det nya förslaget - som nu är lagt på is - skulle presstödet öka med tio procent, eller 50-60 miljoner kronor, för fådagarstidningar och dagstidningar utanför storstäderna. Samtidigt skulle större storstadstidningar få mindre pengar. Gränsen på antalet abonnenter för att beviljas stöd skulle ha sänkts från 2000 till 1 500, vilket hade underlättat för små nystartade tidningar, eller tidningar med ett dalande antal prenumeranter.

– Jag tycker att det är absurt att vi inte vet vilka spelregler som gäller. Det kostar tid och pengar med en osäkerhet i planeringen, säger Lennart Fernström, ansvarig utgivare på Stockholms Fria Tidning som i oktober snabbt tvingades hitta nya prenumeranter för att nå upp till de nygamla gränserna.
Med en innovativ metod som gick ut på att värvare erbjöds 750 kronor i handen för fem nya prenumeranter som sammanlagt gav tidningen 495 kronor i intäkter, är de nu uppe i 3000 prenumeranter.

Annons
Annons
Annons