Annons

Skrotat lagförslag "för lite och för sent"

Demonstranter intog i juli Hongkongs lagstiftande församling i protest mot den föreslagna utlämningslagen. Nu skrotas lagförslaget – men protesterna väntas fortgå. Arkivbild.
Demonstranter intog i juli Hongkongs lagstiftande församling i protest mot den föreslagna utlämningslagen. Nu skrotas lagförslaget – men protesterna väntas fortgå. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina som blev startskottet för den största protestvåg Hongkong skådat. Nu skrotas förslaget – men missnöjesyttringarna förväntas fortsätta.

Under strecket
TT
Publicerad

Frågan är om beskedet från Hongkongs hårt pressade styre är tillräckligt för att gjuta olja på protestvågorna. De demonstrationer som ursprungligen utlöstes av förslaget om att tillåta utlämningar till Fastlandskina har utvecklats till en bredare rörelse för demokrati och mot kinesiskt inflytande.

Proteströrelsen har ställt fem krav – däribland direktval till Hongkongs lagstiftande råd och amnesti för brottsanklagade demonstranter. Att lagförslaget nu skrotas innebär att ett krav kan prickas av, men rörelsen har utlovat fortsatta protester tills samtliga är uppfyllda.

Annons
Annons
Annons