Annons

Tidlöst tågäventyr på tajgan

Transsibiriska järnvägen är en dröm för många. Och det finns flera sätt att färdas på världens längsta järnväg. SvD Resor åkte med privatchartrat tåg från Irkutsk till Moskva och upplevde ett lugnt äventyr.

Uppdaterad
Publicerad

Det dunkar, skakar och tuffar fram på den ojämna rälsen. Utsikten är inte den mest upphetsande men vetskapen om att vi ska åka flera hundra mil genom Sibirien i max 60 kilometer i timmen är kittlande. Kommer vi bli uttråkade? Hur sover vi?

Efter ett knappt dygn vet vi. Det är varken skitigt, ruffigt eller särskilt jobbigt. Vi delar inte kupé med främlingar, vi får flerrätters måltider serverade vid bestämda tider och toaletter och duschar är rymliga och fräscha. Men så låtsas vi inte heller att vi är på den riktigt transibiriska järnvägen.

Transibiriska järnvägen är en dröm för många. Och det finns flera sätt att färdas på världens längsta järnväg. SvD Resor åkte med privatchartrat tåg från Irkutsk till Moskva och upplevde ett lugnt äventyr.

Foto: SARA MAC KEY Bild 1 av 16

Fransmannen Jérôme Guerin sover gott i sin kupé när tåget Tsarens guld tuffar fram genom Sibirien. Under 16 dagar kommer han att åka 7865 kilometer från Peking till Moskva med det privatchartrade tåget.

Foto: SARA MAC KEY Bild 2 av 16

Det finns inte allt för mycket tid att tillbringa i kupén, till höger Barry och Florence Thom.

Foto: SARA MAC KEY Bild 3 av 16

Alexander, den store mustachprydda servitören med vit broderad skjorta och basker smyckad med en röd nejlika, balanserar tågets ryckiga rörelser imponerande väl när han serverar dagens lunch.

Foto: SARA MAC KEY Bild 4 av 16
Foto: SARA MAC KEY Bild 5 av 16
Foto: SARA MAC KEY Bild 6 av 16

Under de många stoppen finns gott om souvenirer att köpa. Ole Troelsø har fyndat ett uppstoppat rådjurshuvud.

Foto: SARA MAC KEY Bild 7 av 16

Självklart korsar den transibiriska järnvägen människors väg till jobb och vi ser dem stå och vänta på att vi ska passera.

Foto: SARA MAC KEY Bild 8 av 16

Tajga är den vanligaste utsikten från tågfönstret.

Foto: SARA MAC KEY Bild 9 av 16
Foto: SARA MAC KEY Bild 10 av 16
Foto: SARA MAC KEY Bild 11 av 16
Foto: SARA MAC KEY Bild 12 av 16

Grannvagnens tågvärd, Sergej. Han bjuder oss på armenisk brandy när chefen och frun gått och lagt sig men han dricker inget själv. Han och hans fru är borta från dottern Natasha i månader. Hon bor under tiden hos morföräldrarna i hemstaden Tula.

Foto: SARA MAC KEY Bild 13 av 16

Utanför tågfönstret är det tajga och då och då ser vi byar med trähus, små med smyckade och målade fönsterkarmar.

Foto: SARA MAC KEY Bild 14 av 16
Foto: SARA MAC KEY Bild 15 av 16
Foto: SARA MAC KEY Bild 16 av 16
Annons
Annons
Annons
Annons