X
Annons
X
Recension

Landet utanför. Sverige och kriget 1939-1940 Tidlös moral mot omöjliga val – så undvek vi kriget

Oheroiska kompromisser. Henrik Berggren undersöker i tre böcker Sveriges relation till Tyskland och resten av Europa under andra världskriget. Sigrid Combüchen har läst en bok där tidlös moral ställs mot omöjliga val.

Statsminister Per Albin Hansson leder det socialdemokratiska demonstrationståget första maj 1940. Foto: TT
Läs mer om Vinterns böcker 2018

Krigets fascination. Vad kan man göra åt den? Tennsoldaterna förr, böcker och dokumentärer nu. Männen som inte vill läsa skönlitteratur och köar vid signeringsdisken för den nya faktaboken om krig. I bokhandeln är ett skyltfönster reserverat för krig, nya biografier om hjältekungar, men främst de båda världskrigen. Det första, 1914-18 avslutar sina jubiléer i år, det andra är på väg mot mot 80-årsdagen. Den kommer att högtidlighållas med nya böcker, nya dokumentärer och nya berättelser. Om än inte nya till innehåll. Samma historier berättas, varieras litet av nyfunna detaljer och återberättas igen.

Det ligger ingen vinningslystnad i denna bearbetning. Inte mycket i alla fall. Jag vill tro att den kommer ur oron över att nazismens idéer ligger (eller hittills legat) latenta, från samveten som vill utröna katastrofens rötter och växt. Allt som orsakades av nazismen är angeläget att veta och förmedla. För att det aldrig-skall-hända-igen. Men det händer ju. Hela tiden. Många, många krig efter 1945. Och mycket rasism och etnisk rensning i detta nu, i annan skala men inte desto mindre.

Statsminister Per Albin Hansson leder det socialdemokratiska demonstrationståget första maj 1940.

Foto: TT Bild 1 av 2

Henrik Berggren skildrar balansakten i den svenska neutralitetspolitiken.

Foto: TT & Norstedts Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X