Tidlös Maria tar plats i kyrkan

Jungfru Maria har återvänt till Uppsala domkyrka - i form av en skulptur av konstnären Anders Widoff. Återkomsten invigs under högmässan i dag när ärkebiskop K G Hammar hälsar Maria välkommen i sin predikan. Men hon får inte tillbaka sin ursprungliga plats för där ligger Gustav Vasa.

Under strecket
Publicerad
Konstnären Anders Widoff bredvid sin skulptur av jungfru Maria i Uppsala domkyrka. ”Det har varit viktigt att ge henne en självständig roll. 
Hon hade ju en rätt bökig son. Det är ett sätt att ge henne upprättelse och inte bara se henne som en bifigur”, säger Anders Widoff.

Konstnären Anders Widoff bredvid sin skulptur av jungfru Maria i Uppsala domkyrka. ”Det har varit viktigt att ge henne en självständig roll. Hon hade ju en rätt bökig son. Det är ett sätt att ge henne upprättelse och inte bara se henne som en bifigur”, säger Anders Widoff.

Annons

Fastgjuten bakom altaret står Maria, knappt 1,60 meter lång, iklädd kappa och kjol och vinterkängor, det mörka håret sticker fram lite under huvudsjalen, håret är äkta, men kroppen är silikon. Tidlöst klädd för att gestalta alla kvinnor i varje tid. När konstnären Anders Widoff vann tävlingen om vem som skulle få uppdraget att återinföra jungfru Maria i Uppsala domkyrka ville han göra en mer mänsklig gestaltning än de bilder av Maria som oftare ses.

– Jag ville se Maria som sig själv, som en kvinna i första hand och inte bara i förbund med Jesus. En kvinna man skulle kunna se i mataffären, jag vill att man ska känna att hon är en av oss. Hon kan till exempel inte stå här i sandaletter, det är kallt här i Uppsala.

Annons
Annons
Annons