Annons
X
Annons
X

Tidigare SD-medlem chockades av mejlet från mördaren

Isak Nygren, bloggare och tidigare Sverigedemokrat, var en av dem som fick mejl från Anders Behring Breivik då han skickade med sitt manifest. Meddelandet kom bara någon dryg timme innan bomben small i Oslo.

SvD får tag på Isak Nygren, 21 år, när han befinner sig i öknen i Israel där han arbetar på kibbutz.

Varför fick du mejlet?

– Jag har ingen aning, han verkar ha skickat ut till många vänner och vänners vänner. Jag har väl haft någon vän som mer eller mindre har haft kontakt med honom. Jag har försökt kolla lite det är för mycket att titta igenom, säger Isak Nygren.

Annons
X

Han berättar att när han fick mejlet så hade han inte tid att läsa själva manifestet. Han tittade bara lite i innehållsförteckningen.

– Jag var för upptagen då, det är ju 1 500 sidor långt.

Vad tänkte du när du fick höra att det var samma person som låg bakom attentaten i Oslo?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag blev chockad, det var en vän som påstod att det var samma person och det visade det sig vara. Det är förfärligt, jag stödjer inte våld. Ingen vinner på det här.

  Isak Nygren var tidigare medlem i Sverigedemokraterna i Katrineholm. Han har varit ersättare i Katrineholms kommunfullmäktige. Men han väckte ont blod bland partikamrater efter ett skriftligt uttalande på ett webbforum. Han skrev att vita med europeiskt ursprung inte ska skaffa barn med någon med en annan hudfärg som afrikaner och asiater. Isak Nygren har själv bloggat om saken och tycker att han uttryckte sig olyckligt. Men partimedlemmar ville att han skulle uteslutas, då valde han i våras själv att hoppa av.

  Vad tänker du om att du har kopplingar till Anders Behring Breivik?

  – Jag vill inte ha några kopplingar till terrorism över huvudtaget. Det kändes slumpartat att jag fick mejlet.

  Sympatiserar du med Anders Behring Breiviks åsikter?

  – Nu vet jag inte vad han tycker men jag delar inte att man använder våldsamma metoder, det tar jag bestämt avstånd från.

  Vilka fler svenskar har fått det här manifestet?

  – Jag har ingen aning.

  Kan du se det i adressfältet?

  – Det är svårt, det är många som använder hotmail.com. Men de som använder punkt se går att se. Det borde vara fler svenskar med på listan. Men jag är upptagen så jag har inte haft tid eller lust att kolla.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X