Annons

Tidigare ambassadör i Chile: ”Legitima protester”

Demonstrerar mot regeringen.
Demonstrerar mot regeringen. Foto: Rodrigo Abd /AP

Med anledning av Mauricio Rojas gästinlägg Plundrarmobbarna i Chile har inte folkets stöd, har följande kommentar inkommit av Eva Zetterberg, ambassadör i Chile 2009–2014. Mauricio Rojas svarar.

Under strecket
Publicerad

Mauricio Rojas skriver i SVD den 23 oktober att “plundrarmobbarna i Chile har inte folkets stöd”. Helt sant, självklart har inte plundrare och kriminella folkets stöd i Chile. Eller någon annan stans. Vad Rojas däremot inte skriver om är det enorma folkliga stöd som dagens protester har i Chile. Demonstrationer har pågått i mer än en vecka och de bara växer, 1 miljon på Plaza Italia häromdagen. De allra flesta är fredliga manifestationer med barnfamiljer, musik, ballonger och närmast karnevalsstämning. Men man har mötts av undantagstillstånd, och militärt ingripande mot obeväpnade ungdomar och  våldsamma övergrepp – något som inte skett sedan diktaturens tid. Ungdomar är inte rädda – dom var inte med under diktaturen och blev jagade och utsatta för övergrepp av diktaturens repressiva krafter. Under mina år i Chile såg jag polis och militär som demokratins ordningsmakt. Nu visar media och vänner skrämmande bilder på ungdomar som skadats, flera har dödats av polis och militär i demonstrationerna och tusentals har fängslats.

De provocerande yttranden som högerpresident Piñera och vissa ministrar kom med, som att ”landet var i krig” och att priset på blommor i jämförelse med andra varor gått ner, så att romantiker kunde köpa blommor fick tas tillbaka och presidenten har bett om ursäkt för att han inte lyssnat på protesterna. Vissa reformer som högre minimilöner och pensioner har utlovats. Undantagstillståndet har hävts. Men det kommer knappat att räcka för att stoppa dem som nu kräver mer djupgående förändringar.

Annons
Annons
Annons