Annons

Tidig fetma ger stela blodkärl hos tonåringar

"Vi har kunnat visa att det är fettmassan i sig som är starkast kopplad till artärstelhet, men att en sämre metabol hälsa ger en pålagring av denna effekt", säger Frida Dangardt, docent i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
"Vi har kunnat visa att det är fettmassan i sig som är starkast kopplad till artärstelhet, men att en sämre metabol hälsa ger en pålagring av denna effekt", säger Frida Dangardt, docent i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Foto: Johan Wingborg/TT

Fetma hos barn och unga leder till stelhet i artärerna, ett tidigt tecken på åderförkalkning. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Resultaten manar till mer insatser för att tidigt hantera fetma hos tonåringar.

Under strecket
Jonas Dagson / TT
Publicerad

Forskare vid Sahlgrenska akademin kan se tecken på stelhet i artärerna, de blodkärl som leder syrerikt blod från hjärtat, redan hos tonåringar med ihållande fetma. Det är ett tidigt tecken på åderförkalkning. Hos vuxna medför åderförkalkning en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna bygger sina slutsatser på en studie på drygt 3 000 barn som de följt från 9 till 17 års ålder. Barnens kroppssammansättning mättes vid 9, 11, 13, 15 och 17 års ålder med hjälp av en helkroppsmätning med svag röntgen som ger tydliga värden på mängden fett, muskler och ben i kroppen.

Annons
Annons
Annons