Annons

Tidig Beatlestrummis död

Andrew White spelade trummor på Beatles första hitsingel ”Love me do” men fick inte vara med på omslagsbilden.
Andrew White spelade trummor på Beatles första hitsingel ”Love me do” men fick inte vara med på omslagsbilden. Foto: NEW YORK POST / MICHAEL NORCIA/R / Rex Features/AOP

Andy White, som spelade trummor på Beatles första hit ”Love me do” har dött, 85 år gammal. Han spelade även på ”P.S. I Love You” och kallades för ”den femte Beatlen”.

Under strecket
Publicerad

Singeln ”Love me do” är inte bara unik för att det var Beatles genombrottslåt. Den finns dessutom inspelad med tre olika trummisar. Ursprungligen var det Pete Best som spelade inför en audition med skivbolaget EMI i juni 1962. Tre månader senare, när Beatles skrivit på skivkontraktet, var det nye trummisen Ringo Starr som stod för trumspelet i en studioinspelning den 4 september.

Producenten George Martin gillade inte resultatet och studiomusikern Andy White kallades in och spelade i en ny tagning den 11 september i Abbey Road-studion.

Han fick fem pund för besväret, enligt Rolling Stone och inga royalties alls. Andy Whites version fanns med på debutalbumet ”Please please me”. Även Ringo Starr är med – han spelar tamburin på ”Love me do” och maracas på ”P.S. I Love You”.

White hävdade också att det var han som spelade trummor på låten ”Please please me” även om Ringo Starr listas som trummis. Alltsammans fick till följd att White kallades för ”den femte Beatlen”, som även basisten Stuart Sutcliffe och trummisarna Pete Best och Jimmie Nicol kallats för.

Andy White spelade även på ”It's not unusual” med Tom Jones, ”Shout” med Lulu och på låtar med Chuck Berry, Herman's Hermits och Rod Stewart. Han lärde även E Street Band-gitarristen Steven van Zandt att spela trummor inför rollen som Silvio Dante i tv-serien ”The Sopranos”.

Om sina Beatlesspelningar har White sagt: ”Man förstod att det var annorlunda och mycket speciellt. Men jag hade ingen aning om hur speciellt det skulle bli.”

Andy White trummar på ”P.S. I Love You”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons