Annons

Per Wästberg:Tidernas tråkigaste akademiledamot?

Svenska Akademien har haft mer eller mindre minnesvärda ledamöter genom åren.
Svenska Akademien har haft mer eller mindre minnesvärda ledamöter genom åren. Foto: Claudio Bresciani/TT

Isac Reinhold Blom var dyster och trist, stridbar men osjälvständig – i dag minns vi honom knappt. Vem var han egentligen? Per Wästberg tecknar ett porträtt av en av sina föregångare på stol 12 i Svenska Akademien som kanske inte ens själv tyckte att han var värdig sin plats.

Under strecket
Publicerad

I sitt ode till Svenska Akademiens 200-årsjubileum skrev Lars Forssell: ”Jag ser hur Kellgren krokar arm med skalden Blom. / Vem vet idag ett dyft om skalden Blom?” Men det ska ni strax få veta, om också till priset av ett enklare lustmord. 

Isac Reinhold Blom (1762–1826) var enligt Henrik Schück ”dyster, erkänt tråkig, knappt älskad av någon och icke fästad vid någon”. Så förblev han ogift, och någon närmare relation finns inte noterad. En mindre festlig person, en större glädjedödare kan svårligen tänkas, och en ironisk eftervärld skulle straffa honom för hans högdragna misantropi. Han var den förste som tog sitt inträde i Akademien under den allvarlige, inte alltför begåvade Gustav IV Adolf. Tidigare hade han belönats i Akademiens tävlan i ämnet ”Om religionens nödvändighet för samhällets bestånd”. Han var en troende upplysningsman. En viss övernaturlig assistans tog han för given.

Annons
Annons
Annons