Annons

Linda Nordlund:Tidernas cyberattack var rätt åt oss

”Operation Cloud Hopper”, en stor cyberattack riktad mot bland andra USA och Sverige, misstänks ha styrts från Kina.
”Operation Cloud Hopper”, en stor cyberattack riktad mot bland andra USA och Sverige, misstänks ha styrts från Kina. Foto: Ng Han Guan/TT
Under strecket
Publicerad

Operation Cloud Hopper. En cyberattack med ”en aldrig tidigare skådad potential att få tag i immaterialrättslig och känslig data” har avslöjats av PwC och brittiska BAE Systems. Den kinesiska hackerorganisationen APT10 pekas ut ansvarig för operationen, vilken pågått sedan 2014 och sannolikt infiltrerat nätverken hos företag, universitet och myndigheter på fem kontinenter. Sverige är ett av de länder som angripits.

Om en cyberattack kunde vara snygg, är det just vad denna vore. De kinesiska hackarna har riktat in sig på företag som erbjuder it-tjänster till andra. Eftersom it-konsulterna ofta har administratörsrättigheter för sina kunders interna nätverk kunde hackarna, utan alltför stor ansträngning, nå tusentals företag och myndigheter.
Ritningar på nya innovationer inom teknik och energi, industrihemligheter, forskningsresultat, till och med information ur patientjournaler kan ha blivit stulna. Omfattningen är ogreppbar; USA och Japan verkar ha varit huvudsakligt fokus för operationen, men också Indien, Sydkorea, Kanada, Brasilien, Sydafrika, Storbritannien, Frankrike, Schweiz, Norge, Finland och Sverige har drabbats.

Annons
Annons
Annons