Annons
X
Annons
X

Tiden rinner ut för USA:s budget

USA:s ”shutdown” får allt tydligare konsekvenser. I dag går den politiska krisen in på tredje veckan. Nu är det bara tre dygn kvar till ödesdagen 17 oktober – men ingen lösning finns i sikte. Måndagens möte mellan president Obama och kongresspolitikerna – som var satt till kl 21 svensk tid – är nu också uppskjutet för att ge parterna mer tid att jobba på en lösning, meddelar Vita huset.

President Obama måste se till att Republikanerna och Demokraterna enas om en lösning innan budgettaket nås.
President Obama måste se till att Republikanerna och Demokraterna enas om en lösning innan budgettaket nås. Foto: AP

Det är redan kaos på flera amerikanska myndigheter men dramatiken kring USA:s lånetak vill ändå inte ta paus. När USA på måndagen firar Columbus Day är det efter sammanbrott i helgens förhandlingar i representanthuset och inför en hotande finanskris i hela världen. I kväll måste nya förhandlingar leda framåt, till en kompromiss om USA:s lånetak.

Globalt gäller oron risken att USA slutar betala räntor på papper med korta löptider. De fungerar som ett slags smörjmedel på finansmarknaderna som skulle riskera kraftiga störningar. Inrikes domineras dock rapporteringen i amerikanska medier av konsekvenser av myndigheternas ”shutdown”, till exempel att lönerna för en miljon statsanställda uteblir.

Det är alltså bara tre dygn kvar till 17 oktober då USA:s statsskuld slår i lånetaket. Därmed håller tiden på att rinna ut. Harry Reid, ledare för demokraterna i kongressens andrakammare senaten, talade i går med republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, men fortfarande utan samsyn om hur mycket USA:s nuvarande skuldtak på 16 700 miljarder USD kan höjas. Senare i dag ska samtalen återupptas. Förhoppningen är en snabb överenskommelse som kan skickas tillbaka till representanthuset för godkännande.

Annons
X

I sitt vanliga veckotal gjorde USA:s president Barack Obama den gångna helgen klart att han inte tänker förhandla med ”pistolen mot huvudet”, och han kallade republikanerna för oansvariga. Ännu en gång varnar också Världsbanken IMF för att det taktiska dribblandet i USA:s lagstiftande församlingar sätter hela världsekonomin på spel. I ett uttalande påminde IMF:s ordförande Christine Lagarde om den uppenbara risken att amerikanska politiker utlöser ”en ny global recession” medan ledare i hela världen bara häpet kan se på.

Hittills fortsätter marknaderna att ta den politiska dramatiken med lugn. En analys från SEB påminner om att börsfacit för hela förra veckan var +0,8 procent i New York. Möjligen är det just avsaknaden av en kraftfullt negativ marknadsreaktion som hittills gör det möjligt att förhala en kompromiss. Och även om en majoritet kan uppnås, kvarstår risken att enskilda republikaner kan fördröja ett beslut genom att dra ut på debatten.

En amerikansk betalningsinställelse efter 17 oktober beskrivs av bland annat Deutsche Banks vd Anshu Jain som ”en dödlig, snabbt smittsam sjukdom”. Enligt Deutsche Banks analys bör man dock kunna räkna med en politisk kompromiss i sista minuten ”eftersom ingen kommer att vilja hållas ansvarig för USA:s första default”. I dag på Columbus Day, är de amerikanska börserna öppna som vanligt, medan räntemarknaderna håller stängt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Här är något av vad amerikanerna väntar sig på hemmaplan om skuldtaket inte höjs 17 oktober.

  • 17 oktober måste domstolar börja skicka hem delar av personalen.

  • I slutet av oktober stoppas pensionen till 3,8 miljoner veteraner. Dessutom sinar fonderna i vissa federala hjälpprogram, t ex för mentalvård i Washington.

  • Kring månadsskiftet måste staten skära ner på fattighjälpen, inklusive matkuponger och bränslebidrag. Stater som Kalifornien kan inte längre ge fattiga barn gratis skollunch. Samtidigt stängs många statliga skolor så att tiotusentals elever berörs.

  • 1 november beräknas de indirekta kostnaderna för ”shutdown” till 300 miljarder kronor.

  • 9 november. För tredje gången skulle lönen utebli för miljontals statsanställda. Många berördes av utebliven lön redan för två veckor sedan.

  Annons
  Annons
  X

  President Obama måste se till att Republikanerna och Demokraterna enas om en lösning innan budgettaket nås.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X