Annons
Krönika

Martin Jönsson/SvD:”Tiden mogen att avskaffa licensen”

Den tredje public service-utredningen på sju år är 522 sidor tjock, men summeras rätt väl i kommitténs egen formulering ”Vi tycker att uppdraget ska vara ungefär som i dag”. För tredje gången i rad föreslås också att tv-licensen ska ersättas med en skatt, mot bolagens högljudda protester. Men mycket talar för att licensen nu verkligen kommer att skrotas.

Publicerad

Den heter ”Nya villkor för public service”, men public service-kommitténs betänkande, som i går överlämnades till regeringen kan till största delen beskrivas som business as usual: ingen ny detaljreglering och bara kosmetiska förändringar när det gäller hur uppdragen ska definieras. Därutöver finns en del förslag som suttit fastlimmade på den mediepolitiska långbänken under ganska många år: framför allt förslaget att ersätta tv-licensen med betalning via skattsedeln.

Redan i 2005 års utredning ville man ersätta licensen med en ”medieavgift”. 2008 kallades det ”public service avgift” och nu kallar kommitténs ordförande Martin Holmgren det kort och gott för en avgift, ”även om det i statsrättslig mening naturligtvis bör benämnas en skatt”.

Vad tycker du om att tv-avgiften kan komma att bytas ut till en skatt? Caroline Nordwall, 32, projektledare: Jag tycker det är bra. Det finns en poäng med att införa en skatt eftersom det blir billigare om alla hjälps åt. Rosanna Bergdahl, 28, civilekonom: Just skatten känns lite fel. Varför ska någon betala för någon annans tv bara för att han eller hon tjänar mer?

Foto: ANDREAS H. NILSSON, SVENSKA DAGBLADET. Bild 1 av 4

Vad tycker du om att tv-avgiften kan komma att bytas ut till en skatt? Cafer Saygin, 25, butiksinnehavare: Det låter lite konstigt. Om alla tittar på tv borde vi betala lika mycket. Man borde istället försöka hitta dem som inte betalar.

Foto: ANDREAS H. NILSSON, SVENSKA DAGBLADET. Bild 2 av 4

Vad tycker du om att tv-avgiften kan komma att bytas ut till en skatt? Dan Laurenz, 71, pensionär: – Jag tycker att det låter vettigt. Det ger ju oss pensionärer lite mer pengar i månaden.

Foto: ANDREAS H. NILSSON, SVENSKA DAGBLADET. Bild 3 av 4

Vad tycker du om att tv-avgiften kan komma att bytas ut till en skatt? Birgitta von Wackenfeldt Kilander, 41, vårdcoach: – Bra, eftersom nästan alla ändå tittar på tv. För mig går det kanske på ett ut.

Foto: ANDREAS H. NILSSON, SVENSKA DAGBLADET. Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons