Annons

Tiden knapp för oljeinsats i semesterparadis

Tiden börjar bli knapp för att bärga de 2 500 ton olja som ännu är kvar på fartyget MV Wakashio som gått på grund i Mauritius.
Tiden börjar bli knapp för att bärga de 2 500 ton olja som ännu är kvar på fartyget MV Wakashio som gått på grund i Mauritius. Foto: Georges de La Tremoille/MU Press/AP/TT

Febrila räddningsinsatser pågår ännu för att förhindra fortsatt oljeläckage i semesterparadiset Mauritius där 1 000 ton olja läckt ut från ett japanskägt lastfartyg – vars skrov nu tycks nära bristningsgränsen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Fartyget MV Wakashio, som gick på grund utanför Mauritius sydöstkust i slutet av juli, bar på över 4 000 ton olja innan olyckan. 500 ton har kunnat bärgas men över 1 000 ton har läckt ut och förorenat koralrev, mangroveträsk och laguner i landet som utfärdat ett "miljönödläge" till följd av oljeutsläppet.

Försöken att bärga mer av fartygets olja bromsas av ogynnsamma väderförhållanden som gör det svårt för helikoptrarna att landa på fartyget. Och nu börjar tiden bli knapp – dykare har rapporterat att sprickor i lastfartygets skrov har bildats och att ett knakande ljud kan höras från fartygskroppen.

Annons
Annons
Annons