Annons

Beth Laurin: ”Provisorium”Tiden har hunnit ikapp Beth Laurins konst

Beth Laurin, ”Provisorium”, installationsvy på Index.
Beth Laurin, ”Provisorium”, installationsvy på Index. Foto: Johan Wahlgren

Konstnären har förblivit anonym för allmänheten, men genom åren varit känd och erkänd i konstkretsar. Kanske har tiden hunnit ikapp Beth Laurin när hon i år fick Stockholms stads kulturpris och Index presenterar hennes verk.

Under strecket
Publicerad

Beth Laurin, ”Relief”, 1985, metall och polyester.

Foto: Johan WahlgrenBild 1 av 2

Beth Laurin, ”Nr 4”, 1995–96.

Foto: IndexBild 2 av 2

Det sägs att Beth Laurins verk är svåra att klassificera. Tanken kan prövas när Index visar ett begränsat men representativt urval av ett skapande som pågått sedan slutet av 1960-talet. Skulpturer, verk på papper och objekt möts i en presentation utan hierarkier, där konst och liv hör samman. Upphittade föremål får en lika given plats som omsorgsfullt konstruerade objekt. Det är mjukt och hårt, stort och smått, inåtvänt och utåtriktat på en och samma gång. Fotografier och teckningar är både dokumentation och konstverk i sin egen rätt.

En av sviterna berättar om ett omvälvande ögonblick 1979 när Beth Laurin uppriktigt trodde att hon var klar med konsten för gott. Allt skulle förstöras. Den dokumenterade katastrofen förvandlades i efterhand till en auktion i äkta Fluxus-anda.

Annons
Annons
Annons