Annons
X
Annons
X

Tiden är inne att låta skolan vara sekulär

BRÄNNPUNKT | AVSLUTNINGAR

Sedan länge lever vi i ett samhälle där flertalet skolor är sekulära. De fria kyrkosamfunden och sedan ett decennium tillbaka även Svenska kyrkan liksom annan religionsutövning verkar i ett sekulärt samhälle men är själva inte sekulära. Den pågående – och stundtals infekterade – diskussionen om skolavslutningarna ska respektive kan förläggas till kyrkorummen är från början dömd att sluta i ett intet.

Låt skolorna fritt och efter eget gottfinnande hålla sina avslutningar där och på det sätt det passar dem bäst.

Kyrkorna, församlingarna, samfunden, moskéerna, synagogorna däremot får härmed rådet att helt lägga ner tanken på att ordna skolavslutningarna.

Annons
X

Om kyrkan, den kristna religionsutövningen respektive annan religionsutövning ska vara vad den säger sig vara är det hyckleri att till exempel ta en diskussion om man kan använda den eller den psalmen och så vidare. Det blir varken hackat eller malet. Det vill säga, det blir varken bra eller trovärdigt!

Förslag: Varje församling, församlingsdistrikt, samfund, moské, synagoga inbjuder skolor och daghem till en hel och fullvärdig advents- och julgudstjänst eller annan sammankomst efter skoltid.

Ta kontakt med alla skolor och daghem. Presentera plats, dag och tid. Lägg ner tid och kraft på planering och genomförande, med hjälp av tillgängliga pedagogiska, musikpedagogiska, prästerliga, diakonala och andra krafter, alltefter religionstradition.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Låt det bli decembers stora satsning! De lärare/musiklärare som har lust att på sin egen fritid vara med i planering och genomförande hälsas varmt välkomna till det.

  Tiden är inne att låta skolan vara fullt ut sekulär, det vill säga få vara i fred för ”ovälkommen” religiös inblandning. Tiden är också inne för kyrkor och samfund, moskéer och synagogor att på ett nutida, öppet och icke-reducerat sätt erbjuda den utsökt fina ”produkt” som finns.

  Inte på något annat håll finns så mycket att uppleva och få med sig in i det stundande helgfirandet.

  MATS EKSTRÖM

  präst, fd kyrkoherde i Skärholmen

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X