Annons
X
Annons
X

Tid att göra rent hus

Kokböcker, köksmaskiner och högar med recept och ”viktiga” papper. Köket slammar lätt igen och det är dags att gjuta liv i den gamla seden att höststäda. SvD Köket guidar dig till en miljövänlig rengöring av hemmets mest använda vrå.

[object Object]
Reporter Anna-Britta Ståhl går loss med såpvatten och trasa i sitt eget kök. Foto: LARS PEHRSON

STORSTÄDNING

Räkna med att det tar tid att plocka ur skåp och lådor och rengöra alla frigjorda ytor med varmt såpvatten. Sen återstår frågan vad man ska göra med de paket och burkar som passerat bäst-före-datum.

–Släng inte maten. Mjöl, socker, pasta, ris och kryddor håller sig långt efter det att datumet gått ut, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stockholm.

Kylen är också mogen för en genomgång efter sommarens grillfester. Plocka ut allt, torka rent och avsluta med att sänka temperaturen till 4–5 grader. Vi har på tok för varmt i våra kylskåp, betonar Louise Ungerth.

Annons
X

–En temperatursänkning med några grader förlänger hållbarheten rejält på kylvaror som mjölk, smörgåsmat och annat, fortsätter hon.

Den som alltid använder rena skedar i burkar med sylt, marmelad, chutney eller sill håller bakterier på avstånd. Metoden förlänger också livet på smakförstärkare som curry- och chipotlepaste.

–De kan användas långt efter det att datumet gått ut om det inte kommit ner bakterier i burken, säger Louise Ungerth.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Däremot ska man vara försiktig med mat som är märkt med sista förbrukningsdag, till exempel färsk fisk, skaldjur, köttfärs och kyckling. Fisk och skaldjur ska helst förvaras vid 2 grader och smakar bäst om de tillagas samma dag som de köps.

  –Man ska tänka på att äta upp maten i tid eller stoppa in den i frysen, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

  Och hur många kokböcker använder du egentligen? Ta kopior på favoritrecepten och sätt in dem i en pärm. Skänk de böcker du aldrig öppnar till Myrorna och ställ in dem som ”kan vara bra att ha” i bokhyllan i rummet.

  Högen med ”viktiga” papper bjuder ofta på glömda recept man rev ut ur tidningen år 2007 och aldrig lagat. Men det kan också dyka upp räkningar som man hinner betala i tid.

  Kökets osynliga dammfällor: utrymmet bakom spisen, kylen och ovansidan av skåpen kräver också sin duvning. Dammsug och torka rent med en våt trasa. Och gå till sist loss på golvet med mopp och såpvatten.

  Dags att koppla av och njuta av renheten tills lusten att köpa nya kokböcker och börja lägga ”viktiga” papper på hög vaknar till liv igen.

  Anna-Britta Ståhl

  Annons
  Annons
  X

  Reporter Anna-Britta Ståhl går loss med såpvatten och trasa i sitt eget kök.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X