Annons
Analys

Per Lindvall:Tid att bygga om bostadspolitiken

Det pratas mycket om att vi har såväl en bostadsbubbla som en i stort sett generell bostadsbrist i Sverige. Det är lite paradoxalt att dessa påståenden och fenomen kan existera sida vid sida, då en bostadsbubbla normalt punkteras av kombinationsspiralen snabb prisuppgång och stor nyproduktion.

Under strecket
Publicerad

Många vill förklara den låga svenska bostadsproduktionen med att den rådande hyresregleringen har gjort det olönsamt och/eller allt för riskfyllt att bygga nya hyresrätter. Bristande framförhållning i kommunernas planutveckling och fördyrande byggregler är andra delförklaringar. Kanske är även incitamenten för tillväxtkommuner att våga och vilja satsa på nya bostadsområden för klena.

Men det handlar inte bara om fel och brister hos det offentliga. En fortsatt hög relativ kostnadsutveckling och negativ produktivitetsutveckling i byggsektorn har också bidragit. Det har pratats i över tjugo år om behovet av ett mer industrialiserat och därmed kostnadspressande byggande, men inget väsentligt synes ha hänt.

Annons
Annons
Annons