Annons
X
Annons
X

”Tichonov var präglad av uppväxten under kriget”

Ishockeyvärldens stenansikte är död. Med hårda nypor ledde Viktor Tichonov ledde det sovjetiska hockeylandslaget CCCP under många år. ”Han var otroligt präglad av sin uppväxttid under kriget”, säger journalisten Malcolm Dixelius.

Vladimir Putin och Viktor Tichonov i juni 2010.
Vladimir Putin och Viktor Tichonov i juni 2010. Foto: ALEXEI NIKOLSKY

Den ryska ishockeylegendaren har gått ur tiden 84 år gammal, uppger flera medier.

– Det var tråkigt att höra. Ändå levde han länge för att vara en rysk man. Medellivslängden är 60 år, säger Malcolm Dixelius, mångårig korrespondent i Moskva.

Svenskar minns främst Viktor Tichonov som en stoisk ledare i båset. Med hökblick spanade han ut över isen och röjde inte med en min vad han registrerade om spelet.

Annons
X

– Han var uppfostrad i en generation där man inte skulle tillskriva sin egen position något värde. Fosterlandet var det viktiga, säger Malcolm Dixelius.

Inte ens när hans lag vann med förkrossande tvåsiffriga resultat hade Tichonov för vana att le. 13–1 mot Sverige i VM-finalen 1981 i Göteborg med en förgäves sprattlande Pekka Lindmark i målet var en sådan uppvisning. Men det var som om Tichonov tog det så vackra ryska klapp-klapp–spelet för givet.

Desto fränare åthutningar fick de spelare som inte lydde hans order. Det fick den erkände världsmålvakten Vladimir Tretjak erfara i den episka OS-finalen mot USA 1980.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter första perioden valde Tichonov att bänka sin förstemålvakt till förmån för reserven Vladimir Mysjkin. Det ”oslagbara” Sovjetunionen förlorade finalen efter att Mark Eurozione gjort det avgörande 4–3-målet.

  – Det var nog Tichonovs största bedrift att repa sig efter den smällen. Att han lyckades vända förnedringen och slå tillbaka, konstaterar säger Malcolm Dixelius, som träffade den ryske hockeylegendaren redan 1976.

  – Det var före Canada Cup och TV-sporten ville att jag skulle åka ut till CSKA:s träningsanläggning och intervjua den store tränaren Kolagin. Men det gick inte för sig. Istället kom en blyg och försagd assistent fram: Viktor Tichonov. Jag minns att de där hemma inte var speciellt nöjda. Men för mig var det förstås ett stort ögonblick. Jag använde klippet som ett visitkort när jag skulle intervjua Tichonov för den film vi gjorde för tolv år sedan, berättar Malcolm Dixelius.

  Viktor Tichonov kom att bli synonym med den ryska segervågen. Åtta VM-guld blev det. Tichonov tog också revansch i OS-sammanhang efter förlusten mot USA genom att vinna tre raka titlar: 1984, 1988 och 1992.

  Han ledde också det sovjetiska lag som krossade Kanada i Canada Cup 1981 (8–1 i den avslutande matchen).

  Tichonov hade jobbat i bakgrunden när ryska artister som Makarov, Petrov och Charlamov lade grunden till det flärdfulla och finessrika spelet.

  Under Viktor Tichonovs ledning växte efterträdare som Makarov, Krutov och Larionov fram som de största artisterna i ett superstarkt kollektiv, som även innehöll backbjässarna Fetisov och Kasatonov.

  – Ingen trodde på honom. Och så formade han superfemman som alla kom att prata om. Jag minns att han slickade sig om munnen när vi pratade om den tiden då vi gjorde filmen, berättar Malcolm Dixelius.

  Tichonov hade själv spelat back i Dynamo Moskva, där han också startade sin tränargärning. Hans första klubbjobb som huvudtränare kom 1973 i Lettland (Dynamo Riga), som då ingick i Sovjetunionen. 1977 tog Tichonov över CSKA Moskva, som under många år kom att bli i stort sett liktydigt med landslaget. Det blev 13 raka ryska titlar med CSKA.

  – Det intressanta är att Tichonov egentligen var fotbollsspelare. Men han blev tvångsrekryterad till ishockeyn, berättar Malcolm Dixelius.

  Sommaren 2013 drabbades Viktor Tichonov av en tragedi då sonen Vasilij, 56, som tränat flera klubbar utomlands, bland annat i NHL, störtade ut från fjärde våningen på sitt bostadshus i Moskva i samband med en renovering och avled.

  Sonsonen Viktor, 26, fortsätter att bära upp familjenamnet inom ishockeyn genom att spela för SKA Sankt Petersburg i KHL.

  Annons
  Annons
  X

  Vladimir Putin och Viktor Tichonov i juni 2010.

  Foto: ALEXEI NIKOLSKY Bild 1 av 4

  Viktor Tichonov tränade ryska spelare på Globens is i februari 2004.

  Foto: OLA TORKELSSON Bild 2 av 4

  Viktor Tichonov vid en välgörenhetsmatch på Röda torget i Moskva 2006.

  Bild 3 av 4

  Den ryske hockeylegenden Viktor Tichonov har avlidit, 84 år gammal.

  Foto: MAJA SUSLIN /TT Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X